Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Enflasyonun, gelecekteki parasal genişleme imkanını tehdit ettiği İngiltere'de, merkez bankası yetkilileri bugün son tur parasal genişleme programının tamamlanmasını oylayacak.

Bloomberg anketine katılan 40 ekonomist, İngiltere Merkez Bankası Para Politikası Kurulu'nun bugün 375 milyar sterlinlik (603 milyar dolar) tahvil alım hedefini sabit bırakmasını bekliyor. BOE yetkililerinin önümüzdeki ay, Temmuz'da başladıkları tahvil alım programının son 50 milyar sterlinlik kısmını harcamayı tamamlayacak olması, bankayı daha fazla teşvik gerekip gerekmediği konusunda bir karara varmak zorunda bırakıyor. Banka kararını bugün Londra saati ile 12'de açıklayacak.

Artan emtia maliyetleri fiyat baskısını artırıyor ve politika yapıcı Ben Broadbent, beklenenden hızlı seyreden enflasyonun, İngiltere Merkez Bankası'nın parasal genişleme imkanını sınırladığını söyledi. Başekonomist Spencer Dale geçtiğimiz ay uzun süreli gevşek politikanın arz ettiği risklere karşı uyardı. Ancak bu duruş, daha fazla teşviğin gerekebileceğini söyleyen yetkililerin çoğunluğunun görüşünü değiştirmekte yetersiz kalabilir.

Enflasyon hikayesinin değiştiğini ve önümüzdeki ay masaya oturduklarında daha fazla parasal genişleme istemenin bazı BOE yetkilileri için daha da zor olacağını savunan Londra'daki Royal Bank of Scotland Group Plc'nin ekonomistlerinden Richard Barwell, "Bu tartışmanın temelleri şimdi atılıyor. Kasım toplantısı, görüş ayrılıklarına sahne olabilir" dedi.