Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi, gerekli koşullar yerine getirilir getirilmez, ülke tahvillerini satın almaya hazır olduklarını söyledi. Draghi ayrıca, eurodan dönülemeyeceğini de kaydetti.

Draghi, Slovenya'nın Ljubljana kentinde, politika yapıcıların gösterge faizi rekor düşük seviye olan yüzde 0.75'te tutmaya devam etme kararı almalarının ardından yaptığı basın toplantısında, "AMB, tüm önkoşullar yerine getirildiğinde, Dolaysız Parasal İşlemler'i (OMT) başlatmaya hazır" dedi ve "Plan son birkaç haftadır gerilimin düşmesine yardımcı oldu ve şimdi hükümetlerin, hem mali hem de yapısal dengesizlikleri azaltmak için gerekli adımları atmaya devam etmeleri gerekiyor" şeklinde görüş bildirdi.

Draghi'nin sınırsız ülke tahvili alımı yapılacağını açıkladığı toplantıdan bir ay sonra, Euro Bölgesi ülkelerinde halen borç krizi sürüyor. Yardım isteme ihtimali en yüksek ülke olan İspanya, halen yardım için istenen koşulları kabul edip etmeme konusunu değerlendiriyor. Öte yandan, Euro Bölgesi ekonomisi, krizin yatırımları ve harcamaları olumsuz etkilemesinden dolayı, yılın üçüncü çeyreğinde muhtemelen resesyona girecek.

Draghi, "Euro Bölgesi'nde ekonomik büyümenin, bazı Euro Bölgesi finans piyasalarında süregelen gerilimler ve yüksek oranda belirsizliğin halen güven ve beklentiler üzerinde baskı oluşturması ile birlikte, zayıf kalması bekleniyor" dedi ve "Enflasyon gelecek yıl AMB'nin yüzde 2 olan sınırının altına inmeli" şeklinde sözlerini sürdürdü. Draghi, politika yapıcıların bugün faiz indirimi konusunu ele almadıklarına da dikkat çekti.

Ekonomik göstergelerin 3. çeyrekte de zayıf kalmaya devam edeceğini vurgulayan Draghi, büyüme ivmesinin para politikasınca desteklendiğinin altını çizdi. Ekonomik görünüm üzerindeki risklerin aşağı yönlü devam ettiğini kaydeden Draghi, enflasyonun mevcut etkilerinin geçici olduğunu ve ikincil etkilere yol açmayacağını anlattı.

Başkan Draghi, faizlerin değiştirilmemesi kararının oy birliğiyle alındığını söyledi.

Fiyat gelişimi üzerindeki risklerin orta vadede dengelendiğini belirten Draghi, sözlerine şöyle devam etti:

''Fiyat gelişimi, fiyat istikrarımızla paralel seyir izlemektedir. AMB görev alanına bağlı ve bağımsız hareket ediyor. Bilançolardaki düzeltme çabaları ve yüksek işsizlik büyümeyi baskı altında bırakıyor. Özel sektöre verilen kredilerin artış hızı zayıflamış görünüyor. Banka bilançolarının güçlü olması uygun kredi kullanımını destekleyebilir. Son açıklanan enflasyon verileri beklentilerin üzerinde gerçekleşti. Euro Bölgesi'nde büyümenin zayıf kalması bekleniyor. Yapısal reformların faaliyete geçmesi elzem. Bugünkü toplantıda faiz indirimini görüşmedik. Faizlerin değiştirilmemesi kararı oy birliğiyle alındı. İspanyol faizleri ile ilgili yorum yapmayacağım. İspanya büyük ilerlemeler kaydetti, ama halen sorunları var.''

Draghi'nin planına göre, bir ülke, AMB ikincil piyasadan tahvil alımı yapmayı değerlendirmeden önce, Avrupa kurtarma fonuna, birincil piyasada kendi ülke tahvilini alması için resmi başvuruda bulunmalı. İspanya Maliye Bakanı Luis de Guindos, dün yaptığı açıklamada, yetkililerin halen Avrupa Birliği yardımına ihtiyaç duyulup duyulmadığını değerlendirmekte olduğunu söyledi.