Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Euro Bölgesi'nin "sert" üyesi Almanya, Avrupa Birliği'ni Euro Bölgesi banka birliğinin şartlarını iyileştirmeye zorlayarak, euro bloğu dışındaki ülkelerin de dahil olmaları için aklını çelmenin yollarını artıyor.

AB, Avrupa Merkez Bankası'nın gardiyanlığını üstleneceği bankacılık denetiminde Euro birliğinde olmayan ülkelere daha fazla söz hakkı tanınması konularında Avrupa Komisyonu ve Avrupa Merkez Bankası'nın desteğini arıyor. Konuya ilişkin bilgisi olan Avrupalı yetkililer, AB'nin aynı zamanda yasakoyuculardan Londra'daki Avrupa Bankacılık Otoritesi'nde (EBA) de euro dışındaki ülkelere daha fazla söz hakkı verilmesinin yolunu bulmalarını istediğini aktardı.

Almanya, euro dışındaki ülkelere, EBA ya da başka bir kurumdan ziyade, Euro Bölgesi bankacılık denetimine dahil edilmesi konusundaki AMB esaslı yollara destek veriyor. Kaynaklar, AB yetkililerinin politika önerileri istediğini söyledi.

AB liderleri Haziran ayında Euro Bölgesi bankalarının 500 milyar euroluk kalıcı kurtarma fonuna girişinin sağlanması için ortak bir bankacılık denetimi kurulması çağrısında bulundu.

Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble, projenin çok hızlı harekete geçiyor gibi olduğunu söyleyerek, eleştirilere öncülük etti.