KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japonya ve Çin arasındaki "ada krizi", dünyanın en büyük üçüncü ekonomisinin bu çeyrekte daralmasına ve ihracatın azalmasıyla ülkenin cari açık vermesine neden olabilir.

JP Morgan Securities Japan Co.'nun ekonomistleri Masaaki Kanno ve Masamichi Adachi, iki ülke arasındaki anlaşmazlık, Japonya'nın Ekim-Aralık dönemine ait gayrisafi yurtiçi hasılasından yüzde 0.8 çalacak. JP Morgan ekonomistleri, Japonya'nın dördüncü çeyrek GSYH'sinin önceki çeyreğinden yüzde 0.8 daralacağını öngördü.

Asya'nın her iki büyük ekonomisi tarafından üzerinde hak iddia ettikleri adalardan kaynaklanan gerilim, Çin'deki liderlik değişimi ve Japonya'daki olası genel seçimlerin öncesinde iki ülke arasındaki 340 milyar dolarlık ticaret bağını tehdit ediyor. Başta ihracatı yüzde 35 düşen Mazda Motor Corp. olmak üzere otomobil üreticileri bu anlaşmazlıktan en olumsuz etkilenen sektör oldu.

Çin'in küresel rolünün artmasının, iki ülke arasındaki ticareti daha da önemli bir noktaya taşıdığına dikkat çeken Kanno ve Adachi, birçok belirsizlik ve anlaşmazlık risklerini gereklçe göstererek, Japonya ve Çin'in ticaretinin 2 çeyrek üst üste düşeceğini öngördü.

Yeni öngörüsüyle birlikte JP Morgan da Morgan Stanley ve BNP Paribas AS gibi Japon ekonomisinin daralacağını tahmin eden gruba katıldı.

Asya'nın 2 devi arasında 2005'ten bu yana görülen en büyük diplomatik krizin Japonya'nın cari fazlasının bozulmasını da hızlandırabileceğine dikkat çeken JP Morgan ekonomistleri, cari fazla döneminin 2014'ün bitmesinden önce sonlanacağı tahmininde bulundu.

Advertisement