Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa'nın en büyük ekonomisi Almanya'da bugün açıklanacak olan sanayi üretimi ve ihracat verisinin düşük gelerek, euro krizinin büyümeye zarar verdiği kanıtlarına bir yenisini daha ekleyeceği beklentisi üzerine euro, önemli para birimlerinin hepsi karşısında geriledi.

Teknik bir göstergenin euronun yükselişinin çok hızlı olduğunun sinyalini vermesi üzerine euro-yen paritesi kazançlarını sonlandırdı. Avrupalı maliye bakanları bu hafta Lüksemburg'ta bir araya gelecek; Almanya Şansölyesi Angela Merkel ise yarın krizin patlamasından bu yana ilk kez Yunanistan'ı ziyaret edecek. Avustralya doları, Asya Borsalarındaki düşüşün etkisi ve yükseleceği tahmin edilen işsizlik verisinin öncesinde son 3 ayın en düşük seviyesine çok yaklaştı.

Avrupa'dan gelen manşetler için 3-4 aylık dönemde kötüleşme öngören Rochford Capital'ın yönetici direktörü Thomas Averill, Avrupa'nın ekonomik temellerinin "iştah kesici" olduğunu ve euronun 1.20 dolar seviyesine gerileyebileceği tahmininde bulundu.

Euro, dolar karşısında yüzde 0.4 değer kaybederek 1.2994 düzeyine gerilerken, yen karşısında da yüzde 0.5 düşüşle 102.02 seviyesine indi. Euro, 5 Ekim'de yene karşı 102.80'den işlem görerek 19 Eylül'den bu yana en yükseğine işaret etmişti. Dolar/Yen paritesi yüzde 0.2 kayıpla 78.52'den fiyatlandı.

Japon piyasaları bugün tatil sebebiyle kapalı.

Euronun yen karşısındaki 14 günlük RSI'si geçtiğimiz haftanın sonunda 68 puan ile 19 Eylül'den bu yana en yükseğine çıktı. Yatırımcılar 70 puan seviyesini, yükselişin çok hızlı olduğu şeklinde algılıyor.