Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Uluslararası Para Fonu'nun Euro Bölgesi büyüme tahminini düşürmesi ve Avrupalı liderlerin borç krizini kontrol altına almakta zorlanmasıyla euro, dünkü değer kaybını bugüne de taşıdı.

Ekonomistlerin son 2 yılın en sert düşüşünü kaydetmesini bekledikleri İtalya'nın yarın açıklanacak olan sanayi üretim verilerinin öncesinde euro, yen karşısındaki kayıplarını devam ettirdi. Almanya Başbakanı Angela Merkel bugün 2009'da finansal krizin patlamasından bu yana ilk  kez Yunanistan'ı ziyarete gidiyor.

Euronun güçlenmekte zorlandığını belirten Mizuho Securities Co.'nun Tokyo'daki Döviz stratejistlerinden Kengo Suzuki, Avrupa'daki ekonomik görünümün parlak olmadığını söyledi.

Euro, dolar karşısında dün yüzde 0.6 değer kaybederek 1.2968 düzeyine kadar gerilemesinin ardından bugün 1.2984 seviyelerinde seyrediyor. Euro, yen karşısında 101.81'den işlem gördü. Euro/Yen dün yüzde 1 kayıpla 101.58 yene kadar gerileyerek 20 Temmuz'dan bu yana en sert düşüşüne işaret etmişti. Dolar, yen karşısında 78.40 düzeylerinde kaldı.

IMF Dünya Ekonomik Görünümü raporunda Euro Bölgesi'nin 2013'e ait büyüme tahminini yüzde 0.7'den yüzde 0.2'ye düşürdü ve bu yıl için de yüzde 0.4 daralma öngördü.

Uluslararası Para Fonu dünya ekonomisinin de bu yıl yüzde 3.3 ile 2009'dan bu yana en düşük büyümesini kaydedeceğini öngördü. Küresel büyüme tahminini Temmuz'daki yüzde 3.5'ten yüzde 3.3'e çeken fon, küresel yavaşlama riskinin "ciddi oranda yüksek" olduğu konusunda uyardı.