Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Euro Bölgesi'nde kurulacak olan bankacılık birliğinin "oyun değiştirici" olacağını savunan Avrupa Merkez Bankası Yönetim Kurulu üyesi Benoit Coeure, politika yapıcıların önümüzdeki yıldan itibaren birliği inşa etmeye başlayacağını söyledi.

"Parasal birlik için, bankacılık birliği temel bir hamle ve krizin şu safhasında, finansal sektör ve reel ekonomide yankıları olacak bir dönüm noktası niteliğinde" ifadelerini kullanan Coeure, bankacılık birliğinin planladığı üzere 2013'ün başlarında kurulmaya başlayacağını açıkladı.

Euro Bölgesi hükümetleri Haziran'da bankacılık denetim kurulunun oluşturulmasında anlaştı ve AMB'nin denetmenlik görevini üstlenmesini istedi. Coeure, merkezi bir denetime ek olarak, bankacılık birliğinin ortak bir karar mekanizması ve mevduat sigortaları fonunun olmasının gerektiğini savundu.

Bu üç unsur faaliyete geçtiğinde, bankalar ve ülkeler arasındaki bağı kıracağını vurgulayan Coeure, "Bankaların fonlama maliyetlerinin, ülkelerin mali pozisyonu ya da yeniden sınıflandırılma riski yerine, kendi kredi itibarlarını yansıtmaya başlaması gerekiyor" dedi.

Coeure, tam kapsamlı bir bankacılık birliğinin oluşturulmasının vakit alacağını, ancak denetim mekanizmasının 2013'ten itibaren devreye girebileceğii söyledi.