Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Uluslararası Para Fonu (IMF) başekonomisti Olivier Blanchard, İspanya ve İtalya'nın Avrupalı yetkililere kurtarma başvurusu yapmazsa, bu ülkelerin tahvil faizlerinin son zamanlardaki düşüşün ardından yeniden yükseleceğini söyledi.

İtalya ve İspanya'nın borçlanma maliyetlerinin düşmesinin sebebinin, yatırımcıların bu ülkelerin kurtarmaya başvuracağını düşünmesi olabileceğinin altını çizen Blanchard, "Eğer durum buysa, o zaman faizlerin düşük kalacağından emin değilim" dedi.

Avrupa Merkez Bankası'nın Ağustos'ta mali sıkıntıda olan ülkelerin tahvilini alma teklifi, İspanya ve İtalya'daki faizleri aşağı çekerek, krizdeki sorunları çözmeye çalışan Avrupa hükümetlerine zaman kazandırdı. İki ülkede henüz yardım istemezken, İspanya, önceki banka yardımı programının ihtiyaçlarını karşıladığını savundu.

İspanya'nın 10 yıllık tahvilleri dün yüzde 5.71 getiri sağlayarak, 24 Temmuz'da yüzde 7.62 seviyesinden kaydettiği zirvenin altına işaret etti. İtalya'nın 10 yıllık tahvil faizleri ise yüzde 6.60'dan yüzde 5.08'e düştü. Euro bu süreçte yüzde 7.6 değerlenerek 1.2971 dolara çıktı.

Bu ülkelere yardım etmeye hazır olduklarını söyleyen IMF araştırma birimi direktör yardımcısı Jorg Decressin, "Bu sebeple kurtarma başvurusu gerçekten onların kendi kararı" dedi.

Decressin aynı zamanda IMF'nin Yunanistan pozisyonunun da henüz belirsizliğini koruduğunu söyledi.