Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Cari fazlanın 1985'ten bu yana en düşük seviyesine gerilediği Japonya'da makina siparişleri Eylül'de azalan küresel ihracat taleplerinin etkisiyle düşüş kaydetti.

3 ila 6 aylık dönemdeki sermaye harcamalarının göstergesi olan makina siparişleri Eylül'de yüzde 4.3 düştü. Bloomberg anketine katılan 29 ekonomistin medyan tahmini yüzde 2.9 düşüş olacağı yönündeydi. Japonya'nın ticaret fazlası ise 503.6 yen ile 761.8 milyar yenin altında geldi.

Önümüzdeki hafta açıklanacak verilerin dünyanın en büyük üçüncü ekonomisinin, 2011'deki depremden bu yana en büyük daralmasını kaydettiğine işaret edeceği tahmin ediliyor. Tokyo Hükümeti'nin büyümeyi desteklemek için harcama yapmasını engelleyen bütçe açığı konusundaki anlaşmazlık, büyümeyi destekleme görevini tamamen merkez bankasının sırtına yüklüyor.

İki çeyrek üst üste daralarak Japonya'nın teknik resesyona girdiğini söyleyen Credit Suisse Group AG'nin baş Japonya ekonomisti Hiromichi Shirakawa, "Hükümetin bizi resesyondan çıkaracak bir şeyler yapması zor; o sebeple BOJ'a daha çok görev düşüyor" dedi.

Bloomberg anketine katılan ekonomistleri Japonya'nın gayrisafi yurtiçi hasılasının 3. çeyrekte yıllık bazda yüzde 3.4 daralmış olmasını bekliyor.