Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD ekonomisindeki büyümenin hâlen durağan seyrettiğine dikkat çeken Citigroup Inc.'in analistlerinden Peter Orszag, dünyanın en büyük ekonomisinin bütçe açığı harcamalarının kontrol altına alınmasını, daha iyi bir büyüme pozisyonu kazanılıncaya kadar ertelenmesi gerektiğini söyledi.

Başkanlık seçimlerinin ardından yeniden benzer katılım oranlarıyla ABD Başkanı Barack Obama ve Temsilciler Meclisi'ndeki Cumhuriyetçi çoğunluğun şimdi harekete geçilmezse önümüzdeki yıl devreye girecek olan 600 milyar dolarlık otomatik harcama kesintileri ve vergi artışları için bir çözüm bulması gerekiyor.

"Yapmamız gereken bir miktar bütçe açığı indirimiyle birlikte bir tur daha altyapı harcaması ve vergi kesintileri" diyen Orszag, bu şekilde kemer sıkmanın ekonomiye çok fazla zarar vermesinin önlenebileceğini söyledi.

citigroup'un yatırım bankacılığı başkan yardımcısı olan Orszag aynı zamanda Obama yönetiminin Bütçe ve Yönetim Ofisi eski direktörü.

Emeklilik yaşını yükselten ve bu değişikliği 2000'e kadar geciktiren 1983'teki Sosyal Güvenlik'in yeniden yapılandırılmasının mali anlaşmalar için model olması gerektiğini, "Şu an istediğimiz bu. Acil değil, ertelemeli olarak yapılan bir kemer sıkma" dedi.