KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Asya hisse senetleri, Başkan Barack Obama'nın tekrar seçilmesinin ardından "mali uçurum" olarak adlandırılan durum konusundaki restleşmenin yoğunlaşacağı endişeleri ile son altı haftanın en hızlı düşüşünü gerçekleştirirken, Japon yeni değer kazandı. Yeni Zelanda doları, ülkede işsizlik oranının beklenmedik bir artış göstermesinin ardından düştü.

MSCI Asya Pasifik Endeksi Tokyo saati ile 14:15'te yüzde 1.3 aşağıda seyrediyordu. Aralık vadeli Standard & Poor’s 500 (S&P 500) endeks kontratı, endekste dünkü yüzde 2.4'lük düşüşün ardından yüzde 0.3'lük bir çıkış gerçekleştirdi. Petrol, yüzde 4.8'lik keskin düşüşün ardından yüzde 0.7 yükselerek varil başına 84.99 dolara çıktı. Yen tüm önemli para birimleri karşısında değer kazandı ve dolar euro karşısında 1.2750 seviyesine çıkarak son iki ayın en yüksek seviyesine ulaştı.

Dün yeniden başkanlığa seçilen Obama, Kongre'de uzlaşma sağlanamazsa, Ocak ayında yürürlüğe girecek olan ve mali uçurum olarak adlandırılan 600 milyar doların üzerinde otomatik vergi artırımları ve harcama kısıntıları ile karşı karşıya. Bunun yanında, Yunanistan'da kemer sıkma karşıtı protesto gösterileri ve Asya'da zayıf çıkan ekonomik veriler, küresel büyümenin yavaşlayabileceği endişelerini artırıyor. Devlet Başkanı Hu Jintao, Çin'in 2020 yılında kişi başına geliri ikiye katlaması gerektiğini söyleyerek, bugün başlayan Komunist Parti Kongresi'nde duyurulacak yeni liderliğe bir hedef belirledi.

Melbourne'de Pengana Capital Ltd.'den Tim Schroeders, "Yatırımcılar bir adım geri atıyor ve mali uçurumun yaklaşmakta olduğunu düşünüyor" dedi ve "Bu durumu çözmek için uzun sürecek bir mücadele olacak ve piyasalar da buna bağlı olarak, belirsizliği fiyatlama yönünde hareket ediyor" şeklinde görüş bildirdi.

ABD Kongresi'nde borcu düşürecek bütçe konusunda bir uzlaşma olmazsa, 607 milyar dolarlık vergi artırımları ve harcama kısıntıları Ocak ayında otomatik olarak devreye girecek. Kongre Bütçe Ofisi, mali uçurumun başlaması durumunda, ABD ekonomisinin gelecek yıl yüzde 0.5'e kadar bir daralma yaşayabileceğini kaydetti.

Advertisement