Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fransa'nın ikinci büyük bankası Societe Generale SA karının, yılın üçüncü üç aylık döneminde, Yunanistan biriminin satışından kaynaklanan zararlar ve kendi borcu ile ilişkin bir ödeme dolayısıyla yüzde 86 azaldığını duyurdu.

Paris merkezli Banka'nın net karı, üçüncü çeyrekte, geçen yılın aynı dönemindeki seviyesi olan 622 milyon eurodan  85 milyon euroya (109 milyon dolar) düştü. Bloomberg'in anketine katılan dokuz analistin tahminlerinin ortalamasına göre, Banka'nın 260 milyon euro kar açıklaması bekleniyordu.

Societe Generale, artan sermaye gereklilikleri ve Avrupa borç krizinin kar üzerinde baskı yaratmasının etkisi istihdamı düşürdü ve varlık satışına gitti. Banka, Avrupa'nın en borçlu ülkesindeki risklerini azaltmak için Yunanistan'daki bankası Piraeus Bank SA'yı geçen ay 1 milyar euroya satma konusunda yaptığı anlaşmadan dolayı 130 milyon euro zarar yazdı. Fransa'nın en büyük bankası BNP Paribas, dün yaptığı açıklamada, karını üçüncü çeyrekte ikiye katladığını duyurmuştu.

Paris'te AlphaValue analisti Christophe Nijdam, "Societe Generale bazı ilerlemeler kaydediyor," dedi ve "Halen BNP'nin oldukça gerisinde kalmış durumda" şeklinde görüş bildirdi.

Societe Generale ayrıca, piyasa fiyatlarının dalgalanması ile birlikte, kendi borçlanma kağıtlarının geri alımından kaynaklanabilecek teorik maliyetten dolayı 389 milyon euro muhasebe karşılığı ayırdı. banka öte yandan, Los Angeles merkezli varlık yönetim şirketi TCW Group Inc.'yi Ağustos ayında duyurulan anlaşmayla Carlyle Group LP'ye satmasından da 92 milyon euro zarar yazdı. Banka, özel ve yatırım bankacılığı biriminde tahvil satışlarından 58 milyon euro zarar rapor etti ve 82 milyon euroluk bir zarar, ABD subprime mortgage krizinden kalan portföy varlıklarından geldi.