Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

Türkiye Kuzey Irak'ta faaliyet gösterecek yeni kamu şirketi kuruyor. Iraq Oil Report'ta Patrik Osgold imzalı yayınlanan habere göre yeni kamu petrol şirketi Kuzey Irak Kürt bölgesinde 5 sahanın işletmesi işin müzakere ediyor.
 
Irak'ın başkenti Bağdat'ta yerleşik Iraq Oil Report'un konuya yakın kaynaklara dayanarak verdiği bilgilere göre enerji yönetimi Mayıs ayından bu yana Kuzey Irak'ta faaliyet gösterecek yeni kamuya ait petrol şirketi kuruluşu üzerinde çalışıyor.
 
Yeni kurulacak olan kamu petrol şirketi, Botaş'ın altında, off-shore birimi olarak faaliyet gösterecek.
 
Alınan bilgilere göre TPAO, TIPIC ve BOTAŞ'tan transfer edilecek personel ile kurulacak şirket için kararname bakanlar kurulunun imzasını bekliyor. Iraq Oil Report ise yeni şirketin yurtdışında tescil edildiğini yazıyor.
 
Habere göre şirket Kuzey Irak Kürt yönetimi ile Erbil'e kurulacak ofis için son çalışmaları tamamlamak üzere ve yeni kurulacak kamu şirketi, Kuzey Irak bölgesinde 5 sahanın işletilmesi içim müzakereler yürütüyor. Müzakereler kapsamında Exxon Mobil'in elindeki bazı sahaların da yer aldığı belirtiliyor.
 
Oil Report'un iddiasına göre Mayıs ayından bu yana yürütülen müzakerelerin yakında sonuçlanması bekleniyor.  
 
Öte yandan dün Irak hükümeti Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'nın Irak'ın güneyinde blok 9 olarak adlandırılan bölgede petrol arama kontratından çıkarılmasına karar verdi. Türkiye'nin payı Kuwait Energy'e satılacak.
 
Kontrat çıkarımı ardından açıklama yapan Enerji Bakanı Taner Yıldız, Türkiye'nin Irak'ta uzun vadeli hedefleri olduğunu, yatırımlarına devam edeceğini söylemişti.