KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi Çin'de enflasyon gıda maliyetlerindeki düşüşün etkisiyle 33 ayın en düşük seviyesine geriledi ve Pekin hükümetinin, fiyatları sıçratmadan büyümeyi desteklediğinin sinyalini verdi.

Resmi rakamlara göre Çin'de tüketici fiyatları endeksi Ekim'de yıllık bazda yüzde 1.7 hızlandı. Bloomberg anketine katılan analistlerin medyan tahmini enflasyon rakamının üzerindeydi. Enflasyon, Eylül'de de yüzde 1.9 olarak gerçekleşmişti. Üretici fiyatları ise Eylül'de yüzde 3.6 hızlanmasının ardından Ekim'de yüzde 2.8'e geriledi.

Enflasyon rakamı bu hafta 10 yılda bir gerçekleştirilen liderlik değişimi için toplanan Çinli liderlere bir miktar nefes alma imkanı tanıyabilir. Çin dün 2020'ye kadar kişi başına düşen geliri ikiye katlamayı vaad etti. Öte yandan sanayi üretimindeki toparlanma ve yetkililerin 7 çeyrek süren yavaşlamanın istihdam üzerindeki etkilerini değerlendirmesinden ötürü Çin Merkez Bankası'nın Temmuz'dan bu yana ara verdiği parasal genişleme hamleleri devam edebilir.

Societe Generale SA2nın Çin ekonomisti Yao Wei, enflasyonun nefes aldıracak düşük seviyelerde kaldığını, ancak büyüme sinyalleri göz önünde bulundurulduğunu, Çin Merkez Bankası'nın büyük ihtimalle beklemede kalmayı tercih edeceğini söyledi.

Çin'in gayrisafi yurtiçi hasılası Temmuz-Eylül döneminde yıllık bazda yüzde 7.4'e yavaşlayarak 3 yılın en düşüğüne işaret etse de, son imalat ve perakende satış verileri toparlan sinyalleri veriyor. Analistler Çin'in büyümesinin son çeyrekte yüzde 7.7'ye, Mart 2013'te sonlanacak 3 aylık dönemde de yüzde 7.9'a hızlanmasını bekliyor.

Advertisement