Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Pacific Investment Management Co.'nun (PIMCO) küresel hisse müdürü Neel Kashkari, ABD Kongresi'nin vadesi dolan vergi indirimi ve harcamalarına ilişkin kararı ertelemesiyle hisse senedi volatilitesinin yıl sonuna kadar artacağını belirtti.

Cumhuriyetçi ve Demokratların mali uçurum konusunda neredeyse hiç uzlaşı sinyali vermediğine dikkat çeken Kashkari, "Büyük ihtimalle bir yıl önce borç tavanında yaşadığımız korku dönemini bir kez daha yaşayacağız" dedi.

Demokratlar bu haftaki başkanlık seçimlerinde Senato'daki çoğunluklarını korurken, Temsilciler Meclisi de Cumhuriyetçiler'in kalesi olarak kaldı. Yasa koyucular mali uçurum olarak tabir edilen 607 milyar dolalrık vergi artışı ve otomatik harcama kesintilerinin Ocak'ta devreye girmesi riskiyle karşı karşıya bulunuyor. Kongre Bütçe Ofisi, harekete geçilmezse ekonominin önümüzdeki yıl yüzde 0.5 daralacağını söyledi.

S&P 500 Endeksi, Amerikan yetkililerin borç tavanındaki anlaşmazlığından ötürü geçtiğimiz yıl yüzde 19 düşmüş, Chicago Board Opsiyon Volatilite Endeksi de 2011'de yüzde 32 sıçrayarak son 3 yılın en büyük yükselişine işaret etmişti.

Merkez bankalarının parasal genişleme önlemleri ve ABD'deki kurumsal kazançların beklentileri aşması sayesinde New York Borsası 2012'de yüzde 10 yukarıda seyrediyor. Korku endeksi olarak da bilinen VIX bu sene yüzde 22 düştü. Diğer yandan Obama'nın yeniden başkan seçilmesinin ardından bütçe endişelerinin yeniden gündeme gelmesiyle Dow Jones Endeksi Çarşamba günü son 1 yılın en sert düşüşünü kaydetti.