Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa hisse senetleri, erken saatlerdeki kazançlarını geri verdi ve  madencilik ve kimya sektörü hisselerine gelen satışların öncülüğünde düşüşünü dördüncü güne taşıdı. Asya hisse senetleri düşerken, ABD endeks vadeli kontratları kazanç ve kayıp bölgeleri arasında dalgalanıyor.

Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.3 düşerek, Londra saati ile 08:53'te 269.59 puana indi. Avrupa hisse senetlerinin gösterge endeksi, Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi'nin euroyu korumak için ne gerekiyorsa yapılacağı taahhüdünde bulunması ve Fed'in üçüncü tur parasal genişleme programına gideceğini açıklamasının desteği ile, 4 Haziran'da gördüğü bu yılın en düşük seviyesinden yüzde 15 yükseldi. Aralık vadeli Standard & Poor’s 500 (S&P 500) endeks kontratı yüzde 0.1'in altında bir yükseliş gösterirken, MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.4 kaybetti.

Stoxx 600 Endeksi geçen hafta, ABD kanun koyucuların mali uçurum konusunda anlaşmaya varamaması durumunda ekonominin resesyona girebileceği endişesi ve Avrupa Komisyonu'nun Euro Bölgesi'nin 2013'te büyüme göstermeyeceğini açıklamasının ardından yüzde 1.7 düştü.

Euro Bölgesi maliye bakanları bugün yerel saat ile 17:00'de Brüksel'de biraraya gelecek. Bir Avrupalı yetkili geçen hafta, Avrupalı liderlerin Yunanistan'ın 31.5 milyar euroluk (40 milyar dolar) yardım dilimini onaylamayabileceklerini, ancak ülkenin 16 Kasım'daki 5 milyar euroluk itfasının "arızi temerrüte" yol açmayacağını kaydetti.

Yunanistan Başbakanı Antonis Samaras'ın 2013 yılı bütçesi, 128'e karşı 167 oyla parlamentodan geçti. Bütçe açığının gayrısafi yurtiçi hasılaya oranının yüzde 5.2 olması ve ekonomik daralmanın altıncı yılda da devam edeceği tahminlerini içeren mali plan, Euro Bölgesi ve Uluslararası Para Fonu'ndan (IMF) oluşan kreditörlerin güvenini kazanmak için oluşturuldu.