Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Almanya'da yatırımcı güveni Kasım ayında, Euro Bölgesi borç krizinin ekonomik görünüme zarar vermesi ile birlikte, beklenmedik bir şekilde düştü.

Merkezi Almanya'nın Mannheim kentinde bulunan ZEW Avrupa ekonomik Araştırma Merkezi'nin, altı aylık süredeki ekonomik gelişmeleri tahmin etmeyi amaçlayan yatırımcı ve analist beklentileri endeksi, Ekim ayındaki seviyesi olan eksi 11.5'ten Kasım ayında eksi 15.7'ye geriledi. Bloomberg News'un anketine katılan 43 ekonomistin tahminlerinin medyanına göre, bu verinin eksi 10 seviyesinde çıkması bekleniyordu.

Bugünkü veri, son dönemlerde, borç krizinin Avrupa'nın en büyük ekonomisini de etkilemeye başladığını gösteren işaretlere katkıda bulundu. Almanya'da ihracat, fabrika siparişleri ve sanayi üretimi verilerinin tümü Eylül ayında ekonomistlerin beklentilerinden daha hızlı düştü. Bloomberg News'un anketine katılan ekonomistlerin tahminlerine göre, Almanya ekononomisinde büyüme üçüncü çeyrekte sıfıra yaklaşacak. Ülke merkez bankası Bundesbank ise, kötüleşmenin muhtemelen dördüncü çeyrekte de devam edebileceği uyarısında bulundu.

Frankfurt'ta Dekabank ekonomistlerinden Andreas Scheuerle, "Herşey dördüncü çeyrekte daralmayı işaret ediyor" dedi ve "Ancak Alman ekonomisinin yavaşlaması yalnızca geçici bir durum olabilir. Gelecek yılın başından itibaren büyüme görebiliriz" şeklinde görüş bildirdi.