Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yurt dışı piyasalar riskten kaçınma süreci içersindeyken,  S&P 500, 200 günlük ortalamasının altında satılarak son 3 ayın en düşük seviyesi olan 1,375 seviyesine geriledi. Avrupa cephesinde ise Avrupa hisse senedi piyasaları güne satıcılı başlarken, Alman basınında çıkan ‘Yunanistan’a 44 milyar Euro’luk yardım paketi’ geliyor haberi euro/dolar’a pozitif yönde destek oldu. Goldman Sachs raporuna göre ise, IMF’nin borç/GSYİH kurallarına uyacak bir Yunanistan’ın 80 milyar Euro’luk bir borç yenilendirme programına ihtiyacı var. Bugün izlenececek veriler arasında öğlen saatlerinde gelecek Euro Bölgesi Sanayi üretimi öne çıkarken, ABD cephesinde ise FED toplantı tutanakları, ÜFE ve perakende satışlar verisi izlenecek.

Yurtiçi tarafta ise, aktif büyüklüğünde 6. Büyük banka ve KOBİ bankacılığında lider pozisyona sahip Halkbank’ın ikincil halka arzında talep toplama dönemi bugün başlıyor. Talep toplama dönemi 14–16 Kasım olarak belirlenirken, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nın (ÖİB) sahip olduğu ve çıkarılmış sermayenin % 20.8’ine tekabül eden 260 milyon TL nominal değerli hissenin satışı gerçekleştiriliyor.  Eğer ÖİB ek satış hakkını da kullanacak olursa 39 milyon TL’lik daha satış gerçekleştirilecek ve Halkbank’ın ikincil halka arzından sonraki halka açıklık oranı % 48,9 olarak gerçekleşecek.

Dün Bankacılık Endeksi, Koza Altın ve İpek Doğal Enerji Kaynakları ve Üretim AŞ önderliğinde benzerlerinden pozitif ayrışan Borsada, İMKB 100 Endeksi yeniden 72,000 seviyesinin üzerinde seyrediyor. Dünkü harekette, Yapı Kredi’nin beklentilerin üzerinde kar açıklaması da etkili oldu. Güne 72,080 puan seviyesinden başlayan endekste renk şu dakikalarda yeşil.

Gerek uluslararası piyasalar gerekse yurt içi tarafta Merkez Bankası'nın sözlü müdahalesiyle yukarı yönlü eğilim içersinde olan Dolar/TL ve sepet kur, sırasıyla 1.8038 ve 2.0497 seviyelerinde. Euro/TL ’de ise 2.2953 seviyesindeyiz.  Dolar/TL’nin bugünkü yurtdışı gelişmelerle birlikte yön bulması bekleniyor.  Alman basınında yer alan Yunanistan’a yardıma yeşil ışık yönündeki haberlerle 1,2640 desteğinden dönen euro/dolar şu sıralarda 1.2728 seviyesinden işlem görüyor.

Güne % 6.37 bileşik seviyesinden başlayan gösterge tahvil faizinde ise MB açıklamaları sonrası yükseliş hareketlerinin sınırlı kaldığı gözlemleniyor. Gösterge faiz şu sıralarda % 6.29 seviyesinde. Merkez Bankası açıklamaları ve 20 Kasım PPK toplantısı öncesi, 2 yıl ve daha kısa vadeli tahvil faizlerinde aşağı yönlü sert hareketler gerçekleşirken, uzun vadelilerde düşüş sınırlı kalıyor.  Faiz koridorunun hem tavanının hem de tabanında indirim bekleyen piyasa oyuncularının, % 5 olan alt sınırın değiştirilmemesi durumunda fiyatlamaları takip edilecek.

Akbank Hazine Bölümü Döviz İşlemleri Yöneticisi Emir Baruh, kurlarla ilgili yorumunda, "Euro/dolar’da 200 günlük ortalamayı 1.28’lerde kırdıktan sonra dün de 2 ayın en düşüğü olan 1.2680’lere kadar geriledik.  Avrupa cephesinden gelen Yunanistan’a tek sefer para verilecek haberleri sonrası, euro/dolar 1.27 seviyelerinde sabitlenmiş gibi gözüküyor. Son bir haftaya baktığımızda Dolar Endeksi'nin yükseldiği, borsaların düştüğü ve riskten kaçış olduğu görülüyor. Bu durum doları yukarı itti. Euro/dolar’da 100 günlük ortalamamız var, 1,2640 seviyesi. Burası iyi bir taban oluşturuyor. Fakat Avrupa ile ilgili endişeler sürüyor. Borsalarda çok önemli seviyeler kırıldı geçen hafta, bundan dolayı kısa vadede konsolidasyon görsek de hala piyasalarda sene sonuna doğru satış gelebileceği öngörülüyor. Bu da euro/doları 1.25’lere kadar götürebilir. Çok daha hızlı bir hareket beklememek lazım. Yukarda 1.2790, aşağıda 1.2620 gibi bir bantta kalmamız mümkün gibi gözüküyor" dedi ve TL tarafına bakıldığında ise, MB açıklamaları ve negatif havadaki yurt dışı gelişmelerle, hem sepette hem de dolar/TL’de %1’i aşan değer kayıplarının görüldüğünü söyleyen Baruh, "Sepetin 2.03’ten 2.04’e sert yükselişini gördük. Fitch haberiyle beraber uzun TL pozisyonları biraz piyasanın üstü seviyelere ulaşmıştı, bu da tabi dolar/TL'yi hızlı bir şekilde yukarı getirince, pozisyon kapamalarına neden oldu. Dün itibariyle dolar/TL’de 1.8050’nin üzerine, sepette de 2.05’in üzerine çıktık. Bugün sabah Asya borsalarının artıda kapaması ve Euro/dolar’ın şimdilik 1.27’nin üzerinde sabitlenmesiyle, sepetin bugün 2.05’in biraz altında açtığını görüyoruz. Gün içinde 2.04’lere doğru bir hareket görmemiz mümkün olacaktır" değerlendirmesinde bulundu.

Bloomberg HT Araştırma Bölümü

Ayşe İyigündoğdu

aiyigundogdu@bloomberght.com