Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yen, Japonya'da gelecek ay yapılacak seçimlerde iktidarın sınırsız parasal gevşeme taraftarı olan muhalefete geçeceği beklentisi ile son altı ayın en düşük seviyesine indi. Avrupa hisse sentleri, ABD'de mali uçurumun büyümeyi olumsuz etkileyeceği endişeleri ile düşerken, Alman tahvilleri değer kazandı.

Japon para birimi, Londra saati ile 08:07'de,  tüm önemli para birimleri karşısında en az yüzde 0.5 aşağıda seyrediyordu. Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.6 düşerken, Standard & Poor’s 500 (S&P 500) endeks kontratı yüzde 0.2 yükseldi. Japonya'da Topix Endeksi yüzde 2.1 yükseldi ve beş günlük düşüşünü tersine çevirdi ve Japonya hariç MSCI Asya Pasifik endeksi yüzde 1.2 kaybetti. Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi son 11 haftanın en düşük seviyesine indi.

Japonya'da seçimlerden sonra muhtemelen Başbakan olacak Shinzo Abe, Merkez Bankası'na sınırsız parasal gevşemeye gitmesi çağrısında bulundu ve teşviklere ilave yapması konusunda beklememesi gerektiğini söyledi. ABD Başkanı Barack Obama, mali uçurum olarak adlandırılan ve ekonomiyi resesyona sokabilecek 607 milyar dolarlık vergi artırımları ve harcama kesintileri konusunda uzlaşmaya varmak için yarın Kongre'de Cumhuriyetçi ve Demokrat liderlerle biraraya gelecek. Çin, en üst düzey karar organının üyelerini belirledi ve Komunist Parti ve orduya Xi Jinping liderlik edecek.

Tokyo'da Ichiyoshi Investment Management Co.'dan Mitsushige Akino, "Liberal Demokrat Parti tarafından yönetilen bir hükümetin seçimleri kazanması bekleniyor" dedi ve "Yatırımcılar, bu durumun Japonya Merkez Bankası üzerinde para politikasını gevşetme yönünde baskıyı artıracağına ve hükümetin deflasyondan çıkmak için güçlü politikalar uygulayacağına inanıyor" yorumunda bulundu.

Yen ABD doları karşısında yüzde 0.8 düşerek 80.86 seviyesine inerken, euro karşısında da yüzde 0.8 değer yitirdi. Bu düşüşle birlikte, yen dolar karşısında, iki günlük düşüşünü yüzde 2'ye genişletti. Bu son bir yılın en hızlı iki günlük düşüşünü işaret ediyor. Japonya'da seçimler öncesi kamuoyu araştırmaları, Merkez Bankası'nın gösterge faizi sıfıra ya da sıfırın altına düşürmesi gerektiğini söyleyen ve partisinin kazanması durumunda kamu harcamalarını artıracağı taahhüdünde bulunan Abe'nin önde gittiğini gösteriyor.