Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de New York bölgesi imalat sanayi Kasım ayında, Sandy Kasırgası'nın elektrik enerjisi kesintilerine neden olması ve aktiviteyi sınırlamasının ardından daraldı ve gerilemesini dördüncü aya taşıdı.

New York Fed genel ekonomik endeksi, Ekim ayındaki seviyesi olan eksi 6.2'den Kasım ayında eksi 5.2'ye geldi. Bloomberg'in anketine katılan 55 ekonomistin tahminlerinin medyanına göre, bu verinin eksi 8 çıkması bekleniyordu. Bu verinin sıfır seviyesinin altına düşmesi, New York, kuzey New Jersey ve güney Connecticut'ı kapsayan bölgede imalat sanayinin daraldığını işaret ediyor.

Sandy Kasırgası'ndan dolayı New Jersey ve New York'ta elektirk kesintileri ve hasarların meydana gelmesi, Avrupa'daki resesyon ve yavaşlayan Asya ekonomilerinden dolayı güçlükle karşılaşan bölge fabrikalarına geçici de olsa ek yük getirdi. Öte yandan fabrikalar, mali uçurum olarak adlandırılan 607 milyar dolarlık vergi artırımları ve harcama kısıntıları konusunda uzlaşmaya varılamayacağı endişelerinden dolayı da siparişlerini sınırladı.

New York'ta RBC Capital Markets LLC kıdemli ABD ekonomisti Jacob Oubina, veri açıklanmadan önce yaptığı değerlendirmede,  "Sermaye harcamaları kuvvetli şekilde yavaşlıyor görünüyor" dedi ve "Mali uçurum ve belirsizliklere ek olarak, bizi burada da etkileyen küresel imalat sanayi yavaşlaması ile de karşı karşıyayız" şeklinde yorumda bulundu.