Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yeni liderlerini seçen Çin'de büyümenin korunması için ekonomide daha fazla değişiklik yapılması yönündeki çağrılar artarken, Çin Merkez Bankası Başkanı Zhou xiachuan, Döviz sistemi denetimindeki bir sonraki hamlenin konvertibilite olacağını açıkladı.

Çin merkez bankasının yuana ilişkin bir sonraki hamlesinin konvertibilite reformu olacağını belirten Zhou Xiaochuan, "Bunu gerçekleştireceğiz, o yönde ilerliyoruz ve daha da gitmemiz gerekiyor. Bir miktar kontrollerden kurtulma olacak" dedi.

Zhou'nun açıklamaları, geçtiğimiz hafta 10 yılda bir kez yapılan liderlik değişim sürecinin en önemli bölümünü tamamlayan Komünist Parti'nin, yatırım için sermaye giriş ve çıkışının daha serbest hâle getirilmesi ve döviz kurunun piyasa bazlı hâle gelmesi vaadlerinin de altını çiziyor. Reformlar, Xi Jinping yönetimindeki yeni liderlerinden önümüzdeki 10 yıl içinde beklenen geniş kapsamlı değişikliklerinin bir parçası olabilir.

Çin'in en büyük yatırım bankasının başkanı ve devlet kontrolündeki şirketin başkan yardımcısı Li Jiange, fiyat kontrollerinin aşırı denetiminden kaynaklanan hükümetin müdahelelerinin son  yıllarda "dayanılmaz" bir hâl almasından ötürü beklentilerin yüksek olduğuna dikkat çekti.