KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük ekonomisi ABD'nin üçüncü çeyrekte hız kazanması, ülkenin Sandy Kasırgası ve Washington'daki bütçe tartışmalarından kaynaklanan sıkıntılarıyla mücadelesine yardımcı olacak.

Goldman Sachs Group Inc. ve Barclays Plc'nin ekonomistleri ABD'nin üçüncü çeyrek gayrisafi yurt içi hasılasının Temmuz-Eylül döneminde yıllık bazda yüzde 2.9 arttığını öngörüyor. Bu rakam, Ticaret Bakanlığı'nın ilk tahmini olan yüzde 2 oranının üzerine işaret ederek, bu yılın en hızlı çeyrek dönem büyümesi olacak.

Özel sektör temellerindeki iyileşmenin etkisiyle ekonominin hızında bir miktar toparlanma görüldüğünü belirten Goldman Sachs'in başekonomisti Jan Hatzius, üçüncü çeyrek büyümesinin yüzde 2.8'e revize edileceğini, dördüncü çeyrekte de yüzde 1.7 büyüme olacağını öngördü.

Konuttaki toparlanma, güçlenen istihdam piyasası ve Tüketici Güveni ve harcamaları destekleyen hanehalkının parasal durumunun daha sağlıklı hâle gelmesi, ekonomiye hardımcı oluyor. Sandy Kasırgası'nın verdiği hasar ve maliye politikasındaki sıkılaşma, büyümenin bu ve önümüzdeki çeyrekte hız kaybedeceği anlamına gelirken, dünyanın en büyük ekonomisi 2013'ün ikinci lyarısında daha güçlü ayağa kalkabilir.

ABD'den gelen 38 ekonomik veri ile analistlerin tahminlerini karşılaştıraN Bloomberg Ekonomik Sürpriz Endeksi Ekim'in ortasında Mayıs'tan bu yana ilk kez sıfırın üzerine çıktı ve 16 Kasım'da 0.04'te seyretti. Endeks 30 Temmuz'da eksi 0.4'ten bu yılın en düşüğünü kaydetmişti. Üçüncü çeyrek GSYH revizyonu 29 Kasım'da açıklanacak.

Advertisement