Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de ikinci el konut satışları Ekim ayında artarak, emlak piyasasında yaşanan kazançların ucuz bırçlanma maliyetleriyle istikrar yakaladığı sinyalini verdi.

National Association of Realtors tarafından açıklanan rakamlara göre 2. el konut satışları, Bloomberg tarafından yapılan ankete katılan ekonomistlerin beklentilerini de aşarak yüzde 2.1 arttı ve yıllık 4.79 milyonluk orana ulaştı.

Düşük mortgage oranları, ucuz konutlar ve yükselen Tüketici Güveniyle konut sektörü, ekonominin güç kaynaklarından bir tanesi olarak görülüyor. Ekim ayındaki satışlarda yaşanan hız, Bernanke'nin "iyileşme işaretleri" olarak tanımladığı faktörlerin de altını çizerken, katı  kredi şartlarından dolayı hala zorluk yaşayan sektöre de yardımcı olmuş oluyor.

Colorado'da bulunan Action Economics LLC şef ekonomisti Mike Englund, "İnsanların konut sektörüne geri taşındığına dair açık işaretler var. Bu piyasadaki her göstergeden anlaşılıyor ki çok dar stoklarımız ve devam eden talep var" dedi.

Hisseler, verilerin açıklanmasının ardından kazançlarını genişletirken, S&P 500 Endeksi New York saatiyle 10:03'te yükselişini yüzde 1.5'e çıkardı ve 1,380.4 puan oldu.

Bloomberg tarafından görüşülen 77 ekonomistin tahmin medyanı 4.74 milyonluk bir orana işaret etti. Tahminler 4.5 milyon ile 5.05 milyon arasında değişti.