Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük 2. ekonomisi Çin'deki doğrudan yabancı yatırımlar, büyümeyi 13 yılın en düşüğüne gerilemekle tehdit eden işgücü maliyetindeki artışın ve Japonya ile yaşanan ada krizinin etkisiyle 12 ay içinde 11. kez düştü.

Pekin'deki Ticaret Bakanlığı, yatırımların Ekim'de yıllık bazda yüzde 0.2 düşerek 8.31 milyar dolara gerilediğini açıkladı. Yılın ilk 10 ayında yapılan doğrudan yabancı yatırımlar yüzde 3.5 düşüşle 91.7 milyar dolara geriledi. Doğrudan yabancı yatırımlar yılın ilk 9 ayında yüzde 3.8 azalmıştı.

Yetkililer büyümedeki yavaşlamayı tersine çevirmeye çalışırken yatırımlardaki gerileme, geçtiğimiz hafta 10 yılda bir kez yapılan liderlik değişiminde Komünist Parti'nin başına getirilen Xi Jinping'in  karşısındaki zorlukların altını çizdi. Bloomberg anketine katılan analistlerin medyan tahmini dünyanın en büyük ikinci ekonomisinin bu yıl yüzde 7.7 ile 1999'dan bu yana en düşük büyümesini kaydedebileceği yönünde bulunuyor.

SWS Research Co.'nun hisse senedi araştırmacısı ve danışman Li Huiyong, büyüme modelinin değiştiğini ve yalnızca düşük maliyet arayışındaki bazı yatırımcıların başka ülkelere kaymak durumunda kalabileceğini söyledi.

Japon Hükümeti'nin Doğu Çin Denizi'ndeki adaları satın almasının ardından iki ülke arasında protestolar ile sonuçlanan gerilim ortaya çıktı.

Japonya'nın en büyük havayolu şirketi All Nippon Airways Co. 16 Kasım'da Çin'dkei kapasite kesintilerine önümüzdeki ay da devam edeceğini açıkladı. Çin'e gelen turist sayısı Ekim'de yüzde 33 düşerken, Japonların Çin ziyaretlerinin Mart ayının sonuna kadar yüzde 70 gerileyebileceği düşünülüyor.