Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL



Japonya'nın 16 Aralık'ta belirlenecek olan yeni hükümeti merkez bankasının en üst görevdeki 3 ismini de seçecek ve bu durum BOJ'un politikasını sınırsız teşviği hedefleyen muhalefetin tercih ettiği yönde değiştirebilir.

Onyıllık deflasyonu sonlandırmada başarısız olmasından ötürü siyasetçilerin top ateşi altında tutulan BOJ Başkanı Masaaki Shirakawa'nın 5 yıllık görevi 8 Nisan'da, yardımcıları Hirohide Yamaguchi eve Kiyohiko Nishimura'nun görevleri ise Mart'ta sonlanacak.

Anketlerde önümüzdeki  ay yapılacak seçimleri kazanacağı tahmin edilen ana muhalefet lideri Shinzo Abe, sınırsız parasal genişleme ve merkez bankasının bağımsızlığının sınırlanması çağrılarıyla yenin 7 ayın en düşüğüne gerilemesini sağladı. Bu çeyrekte ikinci kez daralma riskiyle karşı karşıya bulunan ekonomi, Abe yönetimindeki hükümete BOJ'a parasal  genişlemeden yana üyeler ataması için destek sağlayabilir. BOJ'un 9 kişilik yönetimindeki 2 özel sektör ekonomisti ise şimdiden teşviklere destek veriyor.

BOJ'da 5 kişinin net bir şekilde parasal genişlemeden yana olacağına dikkat çeken Credit Agricole SA'nın başekonomisti Kazuhiko Ogata, bunun yıllardır görülmemiş bir değişim olduğunu belirtti ve "BOJ politikası, Bernanke'ninki gibi daha agresif ve yan etkilere daha az odaklanan bir hâl alacak" dedi.

Yen, dün dolar karşısında 81.59'dan 25 Nisan'dan bu yana en düşüğünü kaydetmesinin ardından bugün Tokyo saati ile 9:12'de 81.37'den işlem gördü.