Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın üçüncü büyük ekonomisi Japonya'nın ihracatı, Avrupa'daki borç krizi, Çin ekonomisindeki yavaşlama ve Çin ile yaşanan diplomatik krizin ülkedeki imalatçılara zarar vererek, resesyon riskini artırması sonucunda 2009'dan bu yana en düşük seviyesine işaret etti.

Maliye Bakanlığı'nın verilerine göre Japonya'da ihracat Ocak-Ekim döneminde yıllık bazda yüzde 2.3 düşüşke 53.5 trilyon yene geriledi. Ülkenin 2012'deki dış ticaret açığı bu zamana kadar 5.3 trilyon yene ulaştı.

Moody's'in dün yatırım notunu çöp seviyesinin yalnızca bir kademe yukarısına çektiği Panasonic Corp. ile daha da gün yüzüne çıkan Japonya'nın ihracat şampiyonlarındaki gerileme, yerel talebi harekete geçirme gereksinimini artırıyor. Japon siyasi partiler önümüzdeki ay seçime gidiyor.

Japon ekonomisinin resesyona girdiğinin şüphe götürmediğini belirten Citigroup Inc.'in başekonomisti Kiichi Murashima, parasal genişlemenin artırılmasına yönelik siyasi baskının tırmandığını söyleyerek, Ocak ayında BOJ'un önlemlerini artıracağını öngördü.

İhracat rakamlarının sonrasında yen, dolar karşısında 81.92 seviyesinden 7 ayın en düşüğüne gerileddi. Nikkei 225 Endeksi ise Liberal Demokrat Parti'nin iktidara gelerek BOJ'u parasal genişleme önlemlerini artırması için zorlayacağı spekülasyonuyla yüzde 1.1 yükseldi.