Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

İsrail ve Hamas'ın karşılıklı roket saldırılarıyla geçen 8 günlük çatışmanın sonrasında ateşkes anlaşması imzalandı. Çatışmalarda 160 kişi hayatını kaybetti.

Mısırlı ve Hamaslı yetkililer, ateşkesin, yerel saatle Çarşamba günü 21.00'den itibaren uygulanmaya başlayacağını açıkladı.

ABD Başkanı Barack Obama ile görüşmesinin ardından Gazze'de ateşkese bir şans tanımaya karar verdiğini açıklayan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ateşkesin başarısız olması durumunda daha güçlü ve kapsamlı operasyonların gerekebileceği imasında bulunmayı da ihmal etmedi.

BEYAZ SARAY TAVSİYEDE BULUNDU

Beyaz Saray'ın açıklamasına göre, Obama görüşmede, Netanyahu'yu Mısır'ın ateşkes önerisini kabul etmesinden dolayı takdir etti. Açıklamada, Obama'nın, öneriyi kabul etmesi için Netanyahu'ya tavsiyede bulunduğu belirtildi.

Görüşmede Obama, İsrail'in güvenliğine olan bağlılığını yinelerken, hiçbir ülkenin sivillere karşı roket saldırılarına tahammül etmesinin beklenemeyeceğini vurguladı.

Açıklamada, Obama'nın, İsrail Başbakanı Netanyahu'nun, sürdürülebilir bir ateşkes ve bu soruna daha kalıcı bir çözüm bulunması yönünde yeni Mısır Hükümetiyle çalışmaya dönük gayretlerinden duyduğu takdiri dile getirdiği kaydedildi.

Açıklamada, ''Başkan Obama, Netanyahu'yu, Mısır'ın ateşkes önerisini kabul etmesinden dolayı takdir ederken, ki bunu yapması tavsiyesinde bulunmuştu, İsrail'in kendini savunma hakkını muhafaza ettiğini de yineledi'' ifadesi kullanıldı.

Obama'nın görüşmede, ABD'nin, ateşkesin sunduğu fırsatı, özellikle Gazze'ye silah ve patlayıcıların kaçırılması meselesi başta olmak üzere, İsrail'e, güvenlik ihtiyaçlarını karşılamasına yardım etmeye dönük çabaları artırmak için kullanacağını söylediği belirtilen açıklamada ayrıca Demir Kubbe ve diğer ABD-İsrail füze savunma programlarına ilave fon desteği için çalışmaya yönelik kararlılığını dile getirdiği kaydedildi.