Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa endeks vadeli kontratları, Çin'de imalat sanayinin sıçrama yaptığı yolundaki şaretler ve Avrupa Birliği liderlerinin bütçe görüşmelerine hazırlanması ile birlikte yükselirken, metaller değer kazandı. Euro yükseldi.

Euro Stoxx 50 endeks kontratı Londra saati ile 07:14'te yüzde 0.4 yukarıda seyrediyordu. Standard & Poor’s 500 (S&P 500) endeks kontratı yüzde 0.3 yükseldi. ABD'de piyasalar bugün Şükran Günü nedeniyle kapalı. MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.9'luk bir çıkış gerçekleştirdi. Euro 16 önemli para biriminin 12'si karşısında değer kazanırken, yen Nisan ayından bu yana en düşük seviyesi yakınlarında işlem görüyor. Bakır Londra'da yüzde 0.6 yükseldi.

Çin'de fabrika üretiminin son 13 aydır ilk kez artmakta olduğunu işaret eden veri, son yedi çeyrektir üst üste yavaşlayan dünyanın en büyük ikinci ekonomisinin toparlanmakta olduğu yolundaki iyimserliği güçlendirdi. Bugün açıklanacak olan Almanya e Euro Bölgesi imalat sanayi verilerinin daralma işaret etmesi bekleniyor. Avrupa Birliği'nin 27 üyesi bugün Brüksel'de bütçeyi görüşmek üzere toplanıyor. İsrail ve Hamas, bir hafta süren çatışmaların ardından ateşkes konusunda anlaşmaya vardı.

Mumbai'de Mirae Asset Global Investments (India) Pvt. şef yatırım yetkilisi Gopal Agrawal, "Çin'de aktivite eylül ayından bu yana yukarı yönde kıpırdıyor ve bu, ekonominin istikrar akzanmakta olduğunun işareti" dedi ve "İsrail ve Hamas arasındaki ateşkes psikolojik anlamda olumlu, zira petrol fiyatlarına istikrar getirebilir" şeklinde görüş bildirdi.

İsrail ve Filistinli Hamas, Mısırlı İslamcı liderler ve ABD'nin arabuluculuğu ile yürütlen görüşmeler sonrası, bir haftayı aşkındır süren füze ve hava saldırılarını sona erdirmek üzere anlaşmaya vardı.

MSCI Asya Pasifik Endeksi'ndeki tüm sanayi grupları yukarı yönde hareket etti ve buna, en az yüzde 1.2 yükselen tüketici ve teknoloji grupları öncülük etti. Nikkei 225 Endeksi yüzde 1.6 yükselerek altı ayın zirvesine çıktı. Avustralya'da S&P/ASX 200 Endeksi yüzde 1'lik bir çıkış gerçekleştirdi.