Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa hisse senetleri, Çin'de imalat sanayinin son 13 ayda ilk kez genişlediğini işaret eden veri sonrası yükselişini dördüncü güne taşıdı. ABD endeks vadeli kontratları ve Asya hisse senetleri de yukarı yönde hareket etti.

Dünyanın en büyük ikinci bira üreticisi SABMiller Plc, ilk yarı karının analistlerin tahminlerini aşmasının ardından yüzde 4.6 prim yaptı.

Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.3 yükselerek, Londra saati ile 08:07'de 270.79 puana çıktı. Avrupa hisse senetlerinin gösterge endeksi, Avrupa Merkez Bankası ve Fed'in varlık alım programlarını genişletmesinin desteği ile, 4 Haziran'da gördüğü bu yılın en düşük seviyesinden yüzde 16'lık bir ralli yaptı. Aralık vadeli Standard & Poor’s 500 (S&P 500) endeks kontratı yüzde 0.2 yükseldi. ABD piyasaları bugün Şükran Günü tatili nedeniyle kapalı. MSCI Asya Pasifik Endeksi ise yüzde 0.9 yükseldi.

Londra'da Capital Spreads traderlarından Jonathan Sudaria, "Avrupa hisse senetleri, ABD ve Asya piyasalarındaki yükselişin ardından, kademeli bir çıkışa hazırlanıyor" dedi ve "Asya piyasaları Çin imalat sanayinin yeniden büyümeye döndüğünü işaret eden veriden olumlu etkilendi" şeklinde görüş bildirdi.

S&P 500 Endeksi dün, İsrail ve Hamas'ın ateşkes konusunda anlaşmaya varmasının ardından yükselişini dördüncü güne taşıdı.

Çin'de imalat sanayi endeksi, 13 ayda ilk kez genişleme işaret etti ve bu durum, yedi çeyreklik yavaşlamanın ardından ekonominin hızlanmaya başladığı işaretlerine katkıda bulundu.

Çin'de, HSBC Holdings Plc ve Markit Economics'in açıkladığı imalat sanayi satınalma yöneticileri endeksi (PMI) Kasım ayında 50.4'e yükseldi. Bu veri Ekim ayında 49.5 seviyesinde gerçekleşmişti. Bu verinin 50 seviyesinin üzerinde çıkması, sektörde genişleme olduğunu işaret ediyor.