Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Milyarder yatırımcı ve Asya'nın en zengin kadını Gina Rinehart, aşırı harcama ve rekabet kaybından ötürü Avustralya'nın da Avrupa'dakinin benzeri bir borç krizi risikinin bulunduğunu öne sürdü.

Harcamalar yerine kazançlara odaklanılmasının ve yatırım için daha iyi bir ortam hazırlanılmasının gerektiğini savunan demir milyarderi Rinehart, "Avustralya adım adım  Yunanistan, İspanya ya da Portekiz gibi bir ülkeye olma yolunda ilerliyor" dedi.

Batı Avustralya'daki demir madeni projesi için 7 milyar Avustralya dolarlık fon bulmaya çalışan Rinehart Eylül'de, ülkenin pahalılıktan ötürü rekabet yeteneğini yitirmeye başladığını, bunun da Batı Afrika'daki maden yatırımlarını riske attığını söylemişti.

Rinehart, karbon emilimi vergisi ve demir ve kömür madenlerindeki kârları açıkça eleştirmesinden ötürü Başbakan Julia Gillard'ın hükümeti ile gerginlik yaşıyor. Gillard bu yıl da GSYH'sinin yüzde 10'una karşılık gelecek şekilde bütçe fazlası vereceklerini vaad etti. IMF'nin rakamlarına göre Avustralya'nın borçları yıl sonunda Euro Bölgesi'ndeki net borçların etkisiyle  GSYH'sinin yüzde 73'ünü bulacak.

Avustralya ekonomisi rekor emtia fiyatlarından yararlansa da, BHP Billiton Ld. gibi şirketler, Çin'deki yatırımlarla ulaşılan zirvenin geride kaldığını söylüyor.