Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Komünist Parti tarafından geçtiğimiz hafta parti yöneticileri listesinde, ülkenin Mart ayında başbakanı olmak üzere en üst 2. sıraya taşınmış olan Li Keqiang, büyümeyi korumak için ekonomik denetimlerin hızlandırılmasının gerektiğini söyledi.

Li, ekonomi üzerindeki denetimlerin engellere takılması üzerine, 30 yıllık ekonomik açılımın hızlanmasının gerektiğini savundu. Pekin'de bir toplantıda konuşan Li, Çin'in devlet kontrolündeki şirketler ve vergi sistemi gibi alanlardaki ekonomik denetimi artırması gerektiğini belirtti.

Mevcut reformların, ilerlemeleri yavaşlatabilecek bazı engellere takıldığına dikkat çeken Li, "Sıkıntıları aşmalı ve kalkınmayı zorlaştıran tüm kurumsal engellerden kurtulmalıyız" dedi.

Li, hükümetin ekonomiyi desteklemek ve büyümeyi modelini denetlemek üzere değerlendirdiği politikalara ilişkin bir detay vermedi.

Çin'in Wen Jiabao'dan önceki başbakanı Zhu Rongji'nin devlet kontrolündeki şirketlerin yönetimini yeniden şekillendirmesi ve 2001'de Dünya Ticaret Örgütü'ne girmesinin bir parçası olarak Çin ekonomisi ve finansal sektörünü yabancı yatırımlara açma hamlelerinde bulunmuş; ülke ekonomisi geçtiğimiz 10 yılda Wen'in yönetiminde yıllık ortalama yüzde 10.6 büyüme kaydetmişti.

Komünist Parti'nin gazetesi olan People's Daily'de 21 Kasım'da yayınlanan makalede Li, ekonomik duraklamadaki orta gelir çukurunu aşmak için gereken büyümeyi desteklemek üzere Çin'in nüfusunu kırsaldan, şehire kaydırmasının gerektiğini söyledi.