Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's (S&P), 3 İspanyol bankasının kredi notunda düşüşe gitti. Confederacion Espanola de Cajas de Ahorros SA ve Ibercaja Banco SAU'nun kısa vadeli notlarını düşüren S&P, Bankinter SA'nın da uzun vadeli kredi notunda düşüşe gitti. New York merkezli kuruluş, 10 Ekim'de yaptığı açıklamada İspanya'nın kredi notunu BBB-'ye çekerek "çöplük" seviyesinin bir adım üzerinde kaldığını ilan etmişti.

S&P'den bugün yapılan bir açıklamada, "İspanyol bankaları, ülkenin zayıflayan ekonomisi, kamu sektöründeki kesintiler, kemer sıkma politikaları ve yüksek işsizliğin, kamu ve özel sektörde kredi kullananların direncini azalttığı için daha yüksek kredi riski yaşıyorlar" ifadelerini kullandı.

İspanya'da işsizlik oranı yüzde 26'yı bulurken, batık kredilerin oranı da toplamın yüzde 10.7'sine denk gelerek kazançlarını genellikle yerel talepten sağlayan firmaların kayıp yaşamalarına neden oldu.

Standard & Poor's, daha önce AAA olan İspanya'nın kredi notunu 2009 yılından bu yana tam 6 kez keserken, şu anki notu da BBB-'de, yani "çöplük" seviyesinin bir adım üzerinde tutuyor. İspanyol bankalarının borç oranı geçtiğimiz yıl sonunda 94 milyar euro olurken, bu rakam bu yıl 192 milyar euroya (248 milyar dolar), yani toplam borcun yüzde 32'sine yükseldi.