Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkan Yardımcısı Vitor Constancio, AMB'nin, İspanya'nın Avrupa'nın yardım için kurtarma fonunu istemesini ve buna bağlı olarak, AMB'nin tahvil alımlarını başlatmasını beklediğini söyledi.

Constancio bugün Berlin'de basın mensuplarına yaptığı açıklamada, "Elbette bunun olmasını ve akabinde, bir ülkenin yardım talebinde bulunmasının ardından, Doğrudan Parasal İşlemler'i (OMT) başlatmayı bekliyoruz" dedi ve "Bu yüzde, bu durum halen bizim beklentimiz ve bunun için faaliyet anlamında hazırız. Karar vermek ülkelere kalmış" şeklinde değerlendirmede bulundu.

Avrupa Merkez Bankası Balşkamı Mario Draghi, İspanya ve İtalya'nın borçlanma maliyetlerinin yükselmesi ve her iki ülkenin merkez bankasına müdahale etmesi yönünde baskılarının artmasının ardından sınırsız ülke tahvili alımına yönelik planın detaylarını açıklamıştı. OMT'ye hak kazanabilmek için, bir ülkenin, Avrupa'nın kurtarma fonundan yardım talep etmesi ve istenen koşulları kabul etmesi gerekiyor. İspanya bu duruma direnç gösteriyor.

Constancio, ayrıca, Euro Bölgesi hükümetlerinin Yunanistan'ın durumunu çözme ve  yardım paketinin kredi dilimini serbest bırakmaları konusunda anlaşmaya varmalarını da beklediğini söyledi.

Euro Bölgesi maliye bakanları bugün, Yunanistan'a yardım ödemesinin yapılması ve ülkeyi para birliğinde sağlıklı bir üye olarak tutabilmeye yönelik ayrıntılı bir plan için bu ay üçüncü kez biraraya geliyor.