Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

İş Bankası YKB Ersin Özince, derecelendirme kuruşlarının siyasi risklere dikkat çekmesini doğru olduğunu belirterek, “Türkiye’nin bazı çağdaş değerlerdeki zikzakları derecelendirme kuruluşlarında tereddüt yaratıyor” dedi.

İş Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Özince, Türkiye’nin hak ettiği kredi notuna sahip olmadığını ancak bunda uluslararası kurumlarda yaratılan tereddütlerin etkili olduğunu söyledi. Bloomberght.com’un sorularını yanıtlayan Özince, son yıllarda derecelendirme kuruluşlarının siyasi verilere de atıflarda bulunduğunu hatırlatarak, “Bence siyasi atıfta bulunma konusunda oldukça haklılar. Cumhuriyet, çağdaş demokrasi yolunda bu kadar mesafe katetmiş bir ülke olarak, hala çok önemli çağdaş değerlerle ilgili zikzaklar, uluslararası kurumlarda tereddütler yaratıyor. Bu tereddüttü yaratan biziz” dedi.

Ortaya çıkan tereddütte ve algıya kendinin şahsen katılmadığını söyleyen Özince sözlerini şöyle sürdürdü: Bu kaygılara katılmıyorum. Ben Türkiye’nin dinamiklerine güveniyorum. Ancak bazen ortaya çıkan algı, gerçeklerin önüne geçiyor. Laik-antilaik, hukuka uygun-hukuka aykırı, hijyene uygun-hijyene aykırı ya da çevre sorumluluğuna uygun- uygun değil gibi konularda kaygılar, söz konusu Türkiye gibi jeopolitik konumu güçlü bir ülke olunca önemli oluyor.

-Türkiye'nin notu düşük-

Türkiye’nin mevcut kredi notunun siyasi veriler karşılaştırıldığında hala düşük olduğunu vurgulayan Özince, “Bugün dünyanın birçok yerinde çağdaş toplumsal hayatla bağdaşmayan siyasi rejimlerin çok yüksek reytinglere sahip…Birçok feodal düzen üzerinde oturan ülkenin sadece makroekonomik verilerine bakarak olumlu değerlendirildiğini görüyoruz. Bu ne perhiz bu ne lahana turşusu!” diyerek tepki gösterdi.

-Hiçbir zaman politize olmadık-

Özince, İş Bankası’ndaki yeniden yapılan sürecine ilişkin de değerlendirmelerde bulundu. İş Bankası’da iç yapılanmaya odaklandıklarını belirterek Özince, CHP ile Atatürk hisseleri konusunda görüşme olmadığını kaydetti. “Son genel kurulumuz sonrasında artık İş Bankası yönetim kurulunda hiç politikacı figürü kalmamıştır” diyen Özince, “İş Bankası yönetim kurulun, işin kompetanı, bankacılık kanununa da uygun adaylar seçmişlerdir. Bu geçmişte böyle değildir demek istemiyorum. Ama netice itibariyle bu konuda çok daha iyi yapılanmalara gidiyoruz” dedi. Özince, CHP’nin hiçbir zaman İş Bankası’nı etkilemeye çalışmadığını belirterek, “İş Bankası CHP’nin siyasi yönetimde olduğu dönemlerde dahi politize edilmemiştir ve olmamıştır. Dolayısıyla biz bankanın içinde yapılandırmalarla, bazı iştirak alanlarından çıkmaya odaklandık” değerlendirmesinde bulundu.

Kerim Karakaya

Bloomberg HT Editörü