Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD, Çin'in para birimini manipüle ederek haksız ticaret avantajı kazanmaya çalıştığını ilan etmemeye karar verdi. Ancak yuanın hâlen ciddi oranda değerin altında fiyatlandığına dikkat çeken ABD Hazinesi, Çin'e daha fazla çaba çağrısında bullundu.

ABD Hazinesi yarı yıl raporunda Pekin Hükümeti'nin Döviz manipülatörü olarak adlandırılmasını gerektirecek kriterlere uymadığını söyledi. Çin'in döviz manipülatörü olarak adlandırılması, ABD'nin ülkeye ticaret ambargosu uygulamasını gerektirecekti.

Çin'i eleştirenler ise ülkenin hâlâ ihracatı ucuzlaştırmak için yuanı düşük tutmayı sürdürdüğünü söylüyor.

"Çinli yetkililer 2011'in 3. çeyreğinden bu yana döviz piyasasına resmi müdahale seviyesini ciddi oranda düşürdü" ifadelerini kullanan ABD Hazinesi, Çin'in daha esnek döviz kuru rejimi planının bir parçası olarak sermaye hareketlerindeki kontrollerin serbestleşmesine yönelik bir dizi hamlede bulunduğunu söyledi.

Ancak raporda ülkenin hâlen daha fazla çaba göstermesi ve yuanın, dolar ve diğer temel karşısunda daha fazla değerlenmesinin gerektiğinin altını çizdei.

Çin'in döviz manipülatörü olarak adlandırılması konusu, dünyanın en büyük 2 ekonomisi arasında ciddi bir siyasi sorun olarak öne çıkıyor.