Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD cephesinden mali uçurum konusunda somut bir karara varılamasa da olumlu sayılabilecek gelişmeler yaşanıyor. Cumhuriyetçi Parti’nin vergileri artırmamak konusunda en çok direnen temsilcileri Kansas’lı Hueskamp ve Michigan’lı Amash Meclis Bütçe Komisyonu'ndan atıldılar. Geçtiğimiz hafta Morgan Stanley ve Goldman Sachs’tan gelen raporlar doğrultusunda ‘ Sensex AL- Shanghai SAT’ tradenin bu sabah itibariyle terse döndüğü görülüyor. Nitekim bu sabah Çin hisse senetlerindeki son 3 aydır görülen en büyük alımlarla Şanghay Bileşik Endeksi % 2.9 yukardayken, Sensex endeksinde % 0.2 primle yatay seyir hâkimdi. ABD Bütçe görüşmelerinde yılsonundan önce uzlaşma olacağı yönündeki beklentiler ve Çin cephesinde açıklanan 2013 yılı ekonomi politikalarının olumlu etkisiyle, Brent Petrol saat 10.47 itibariyle 110,26 seviyesindeydi. Bugün Avrupa cephesinden hizmet sektörü PMI verileriyle birlikte, ABD’de açıklanacak ISM Hizmet verileri takip edilecek.

S&P’nin Türkiye Bankacılık sektörüne ilişkin rapor sabah saatlerinde gündemdeydi. S&P Türk Bankalarının bilanço likiditesinin yeterli olduğunu belirtirken, Türk bankalarını vade uyumsuzluğu konusunda uyardı. Ayrıca kredi hacmindeki genişlemenin bankalar için likidite riski yaratmasının yanında Kredi/Mevduat rasyosunun rahatsız edici düzeye yükselebileceğini belirtti.

Tahvil faizlerinde geri çekilme devam ediyor

Yeni güne % 5.73 bileşik seviyesinden başlayan gösterge tahvil faizinde geri çekilmeler devam ediyor. Gösterge tahvilin bileşik faizi saat 11:21 itibariyle % 5.71 bileşik seviyesindeydi. Hazine dün 2041 vadeli dolar cinsi tahvilin yeniden ihraç edileceğini açıkladı. 2041 vadeli Eurobondun yeniden ihracından faiz % 4.35 olarak gerçekleşirken satış 1 milyar dolar oldu. İhaleye ise 3 kat talep geldi.

"İMKB’deki hareket rallidir"

"İMKB’deki hareket bir rallidir ve bunun devamı beklenir" diyen Ak Portföy Hisse Senedi Fonları Müdürü Hüseyin Gayde, endeksteki hareketle ilgili, "Değerlemeler açısından bakıldığında eski parametrelerle Türkiye hisse senedi piyasasının adil değerine geldiğini söyleyebiliriz. Gelişmekte olan ülkelerdeki fiyat/kazanç oranları ve Türkiye'dekiler hemen hemen aynı seviyede. Fiyat/kazanç tahmini olan 11’i geçmiş bulunuyor. 2013’te %10’luk kar beklentisi doğrultusunda yeniden Fiyat/Kazanç oranında 10 seviyesine geri çekilmeler görülebilir. Türkiye’nin hikâyesi not artışı sonrasında başladı. Bankacılık hisselerinin yanı sıra tüketimdeki artışla birlikte emlak sektörü hisselerinde artış beklemek mümkün" yorumunda bulundu. Aşırı alım seviyesinde işlem gören İMKB 100 endeksinde tarihi rekorlar ardı ardına kırılmaya devam ediyor. 76 bin seviyesini test eden endeks saat 11:04 itibariyle 75,846 seviyesinde. Faizdeki düşüşün olumlu etkisi dışında, endeksteki güçlü yükselişi destekleyecek olumlu bir nedenin olmadığını belirten analistler, olası kar satışları konusunda da uyarıyor.

Son 7 haftanın zirvesindeki Euro/Dolar paritesi

Fed’in daha fazla tahvil alımı yapacağı beklentisi, euro/doları 1.30 seviyesinin üzerine taşıdı. Euro/dolar saat 11:14 itibariyle 1.3113’ten işlem görüyor. Güne dolara karşı 1,7840 seviyesinden başlayan TL ise, sabah saatlerinde görülen bir miktar değerlenmeyle birlikte saat 11:16 itibariyle 1.7835’ten işlem görüyor. Sepet kurda ise 2,0616 seviyesindeyiz.

BloombergHT Araştırma Bölümü

Ayşe İyigündoğdu

aiyigundogdu@bloomberg.net