Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin'in resmi haber ajansı Xinhua, dünyanın kullanıcı sayısı bakımından en büyük internet pazarı olan ülkenin, kullanıcıların internet hizmetleri sağlayıcıları ile yazılan şartları kabul ederken gerçek kimliklerini kullanma zorunluluğu getirebileceğini söyledi.

Yasama gücüne sahip olan Ulusal Halk Kongresi Daimi Encümeni bu hafta internet kullanıcılarına sabit hat ve mobil erişimden yararlanırken gerçek isimlerini kullanma zorunluluğunun getirilmesini bu hafta oylayacak. Xinhua Haber Ajansı, geçmesi hâlinde bu yasanın 2000'den bu yana internet yönetimine ilişkin 2. yasa olacağını belirtti.

Pekin Yabancı Öğrenciler Üniversitesi gazetecilik profesörü Zhan Jiang, yasa önerisinin Çin'in Sina Corp.'un sahibi olduğu Twitter benzeri weibo hizmeti de dahil  olmak üzere, internetin birçok alanında sansürleri artırmaya çalıştığı endişelerine neden olduğuna dikkat çekti. Komünist Parti tarafından çıkarılan People's Daily gazetesi geçtiğimiz hafta ana sayfadan, insanların "kaotik internetin" kontrolünü istediği gerekçesiyle daha fazla düzenleme çağrısında bulunmuştu.

Pornografi, kumar ve Komünist Parti eleştirisi içeriğine sahip internet materyallerinde sansür uygulayan Çin, bu yılın başında mikroblog kullanıcılara gerçek adlarıyla kayıt yapma zorunluluğunu getirdi. Pekin'de darbe çağrısında yaptığı iddiasıyla Nisan'da 6 mikroblog kullanıcısını göz altına alan Çin aynı zamanda Sina ve Tencent Holdings Ltd.'ın 3 günlüğüne "yorum" uygulamalarını durdurmasını talep etmişti.

Yalnızca yasak getirip, ifade ve düşünce özgürlüğüne ilişkin hakları koruyan başka yasalara ilişkin bir hamlede bulunmamanın "mantık dışı" olduğunu söyleyen Zhan, öte yandan bu yeni yasanın zamanlamasının, yeni liderliğin internet ve sansürlere yaklaşımını yansıtmayabileceğini belirtti.