Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD hisse senetleri, yatırımcıların bütçe müzakerelerini takip etmeleri ile birlikte geçen haftayı düşüşle geçti. Gösterge endeks Standard & Poor's 500 (S&P 500) yaklaşık iki ayın en hızlı düşüşünü gerçekleştirdi.

Enerji hisse senetleri grubu, S&P 500 Endeksi'ndeki 10 sanayi grubu arasında, yüzde 3 ile en fazla düşen grup oldu. Perakende şirketleri Coach Inc. ve Amazon.com Inc., Noel tatili sonrası yüzde 4.5'in üzerinde kayıplar yaşadı. Dünyanın en değerli şirketi Apple Inc. yüzde 1.9 değer kaybetti.

S&P 500 Endeksi geçen hafta yüzde 1.9 düşerek 1,402.43 puana geriledi. Dow Jones Endeksi ise 252.73 puan ya da yüzde 1.9 kaybederek 12,938.11 puana geldi. Her iki endeks de haftayı 27 Kasım'dan bu yana en düşük seviyelerde tamamladı.

Philadelphia Trost Co. şef yatırım yetkilisi Richard Sichel, "Bütçe anlaşmasına yönelik müzakereler herşeyi kontrolü altına aldı," dedi ve "Artık ilk sayfayı açmamız gerek. Bu durum piyasaya olumsuz yansıyor" yorumunda bulundu.

S&P 500 Endeksi, Başkan Barack Obama'nın yeniden seçilmesinin ardından Cumhuriyetçiler'in kontrolündeki Temsilciler Meclisi ile bütçe konusunda bilek güreşine girişmesi ile birlikte, Eylül ayında 2007 yılından bu yana en yüksek seviyesine çıktıktan sonra yüzde 4.3 geriledi. Gösterge endeks, mali uçurum olarak adlandırılan ve uzlaşma sağlanamazsa yılbaşında devreye girecek 600 milyar doların üzerindeki vergi artırımları ve harcama kısıntıları konusunda anlaşmaya varılacağı beklentisi ile, Kasım ayındaki en düşük seviyesinden yüzde 3.6 yükseldi. Kongre Bütçe Ofisi'ne göre, mali uçurum 2013 yılı başlarında ekonomik yavaşlamaya neden olabilir.