Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük tahvil fonu Pacific Investment Management'ın CEO'su Muhammed El-Erian, bölünmüş bir ABD hükümetinin artık önceki yıllarda olduğu gibi ekonomi için yararlı olmadığını söyledi.

Geçmişte4 Washington'daki kararsızlık ve siyasi çekişmeler, politika yapıcıların, özel sektör işlerinin yoluna çıkacak yasaları geçirmesini önledi.

Daha önceden bölünmüş bir hükümetin ekonomi için iyi olduğunu tartışmanın bir zamanlar "moda" olduğunu söyleyen El-Erian, muhalif Huffington Post gazetesindeki açık görüş köşesinden kaleme aldığı yazısında, o zamanlar siyasetin dinamik özel sekötün yoluna çıkmak için fazla meşgûl olacağı görüşünün hakim olduğuna dikkat çekti.

Bu yaklaşımın sonucunda hükümetin araya girmesi olmadan özel sektörün daha çok yatırım ve işe alım yapıp, varlıklarını artırdığını söyleyen El-Erian, ancak bu argümanı devam ettirmenin artık çok zor olduğunu savundu.

El-Erian, 2008'deki finansal krizin, hükümeti sorunları çözmek zorunda bıraktığının altını çizerek, "Bizim yarattığımız mali uçurum, Kongre'nin siyasi işlevsizliğinin en görünür örneği olabilir; ancak sonuncusu ya da en zoru değil" dedi.

Kongre'nin ekonomik sorumluluklarını yerine getirmekte başarısızlığının yalnızca durağan büyüme, kalıcı yüksek işsizlik ve artan finansal rahatsızlık getirmekle kalmayacağını vurgulayan El-Erian, bu durumun aynı zamanda ülkenin uzun vadeli büyüme potansiyeline ve Amerikan rüyasından uzaklaşılmasına nedne olacağını söyledi.