KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(14:31'de güncellendi)

ABD endeks vadelileri, Kongre'nin iki gün sonra devreye girecek olan mali uçurumu engellemek adına bir çözüme ulaşmaya çalışmasıyla yükseldi.

Standard & Poor's 500 Endeksi Mart ayı vadelileri New York saatiyle 06:00'da yüzde 0.3 yükselerek 1,388.7 puan oldu. Kontratın 28 Aralık kapanışının ardından düşmeye devam etmesi, bugünkü yükseliş ABD hisselerinin gösterge endeksinin 28 Aralık kapanış seviyesi olan 1,402.43 puanın yüzde 0.5 altından açılabileceği sinyalini veriyor. Dow Jones vadelileri ise 23 puan kazançla 12,800 puana yükseldi.

Pengana Capital Ltd. Melbörn portfolyo yöneticisi Tim Schroeders,  "Bazı yatırımcılar buna politikacıların mali uçuruma bir çözüm bularak ekonominin son zamanlarda kazandığı ivmeyi kaybettirmeyeceği görüşü üzerinden bakıyorlar. Çok çılgın bir görüşme dönemindeyiz. Yatırımcıların mali uçurum konusundaki çalışmaların önümüzdeki yıla sarkacağı görüşünden dolayı gittikçe endişeli hale geldikleri bir ortamda siyasetin işlerin içine bu derece girdiğini görmüş olmak bir hayal kırıklığı" ifadelerini kullandı.

Neredeyse bütün ABDli çalışanlar için vergi oranlarını artıracak ve kamu harcamalarını kesecek mali uçurumun gerçekleşmesine bir günden biraz daha fazla bir süre kalırken, Senato çoğunluk lideri Demokrat Harry Reid ve azınlık lideri Cumhuriyetçi Mitch McConnell gelir vergisi oranları ve diğer konular hakkındaki görüş ayrılıklarını gidermek için çalışmaya devam ediyor.

Kentucky Cumhuriyetçi senatörü McConnell, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'a da kördüğümü çözmeye katkıda bulunması için çağrı yaptı. Her iki partiden senatörler de yaptıkları açıklamada bir bütçe anlaşması için farklılıkların devam ettiğini dile getirdi.

(14:31'de güncellendi)

Advertisement