Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(08:55'te Güncellenmiştir.)

Teknik olarak mali uçuruma düşen ABD'de Cumhuritçiler'in Senato'nun reddedeceğini tahmin edilen harcama kesintilerini bütçe planına ekleme uğraşından vazgeçmelerinin ardından Temsilciler Meclisi, Amerikalı işçilerin çoğunun vergi artışlarının önlenmesine yönelik planı oyladı.  ABD Temsilciler Meclisi hanehalkının yüzde 99'unun vergilerinin artırılmasını önleyen planı onaylayarak, Başkan Barack Obama'ya zafer kazandırdı.

Washington saati ile 11'den sonra 257'ye 167 oy ile onaylanan plan, Cumhuriyetçiler'in Senato'nun planı karşısındaki inatlarının kırıldığını ortaya koydu. Temsilciler Meclisi Başkanı John Boehner, aralarında Çoğunluk Lideri Eric Cantor'un da bulunduğu 236 Cumhuriyetçi'nin 151'inin "hayır" demesine  rağmen planı onayladı. Obama, taslağı yasaya çevireceğini açıkladı. Ancak Cumhuriyetçiler borç tavanının artırılması karşılığında harcama kesintileri isteyerek Obama ile mücadele edecek.

Oylamada, Senato'nun planına 172 Demokrat ve 85 Cumhuriyetçi destek verdi. Plan, erken saatlerde 89'a 8 oy ile Senato'dan geçirilmişti.

Bütçe açığının dengeli bir şekilde azaltılmasının gerektiğini söyleyen Obama, Beyaz Saray'dan yaptığı konuşmasında, en yüksek kazanca sahip olanlar ve şirketlerin daha da fazla ödemesini istediğini ve Kongre'nin de borç tavanını yükseltmesi gerektiğini söyledi. Obama, "Herkes kendine düşen adil payı ödemeli" dedi.

Temsilciler Meclisi'nin onayı, Senato'nun 600 milyar dolarlık vergi artışları ve harcama kesintilerinin önlenmesini öngörüyor.

Senato'nun ve Temsilciler Meclisi'nin onayladığı plan, önceki gece yarısında sonlanan birçok işçinin gelir vergisi kesintilerinin kalıcı hâle getirilmesini, işsizlik yardımlarının devam ettirilmesini ve harcama kesintilerinin 2 aylığına ertelenmesini kapsıyor. Öte yandan plan yüzde 2'lik istihdam vergisi kesintisini ise sonlandırıyor.

Önlemler, yasakoyucuların geçtiğimiz 3 yılda vergi artışları ve harcama kesintilerini sonlandırmayı hedefledikleri tarihleri belirledikleri planlar yerine, yalnızca acil olan sorunların giderilmesine yönelik bir planı kapsıyor.

Öte yandan, Cumhuriyetçiler'in borç tavanının artırılması karşılığında harcama kesintileri isteyerek Obama ile mücadele etmesi bekleniyor.

 

(08:55'te Güncellenmiştir.)