Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Gelişen piyasa hisseleri, ABD yasa yapıcılarının mali uçurumu engelleyecek bir taslak üzerinde anlaşmalarının ardından yükselerek en büyük gelişen piyasaların yer aldığı MSCI BRIC Endeksi'ni geçtiğimiz yılın en düşük seviyesinin yüzde 20 üzerine itti.

Gelirinin yüzde 28'ini Amerika'dan elde eden Samsung Electronics Co., yüzde 3.6 yükselerek bir rekora ralli yaptı. China Pacific Insurance (Group) Co., hissesinin Credit Suisse Group AG tarafından 2013 yılının en üst seviye hisseler arasında listelenmesi üzerine son 17 ayın en yüksek seviyesine tırmandı. Brezilya reali son 3 günün ilk kazancını yaşarken, Rus rublesi resmi olmayan işlemlerde yüzde 1 değer kazandı.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi Londra saatiyle 12:10'da yüzde yüzde 1.9 yükselerek 1,075.88 puan oldu ve 14 Eylül'den bu yana en sert çıkışı gerçekleştirdi. MSCI BRIC Endeksi ise yüzde 2.4 yükseldi. ABD Temsilciler Meclisi mali uçurumu engellemeye yönelik bir tasarıyı kabul ederek geçirirken, ABD ekonomisinde güvenin tekrar yerine gelmesini sağladı. Gelişen ülkeler endeksinde yer alan 21 ülke, ihracatının ortalama yüzde 17'sini ABD'ye gönderiyor.

BPI Asset Management Inc. başkan yardımcısı Paul Joseph Garcia, "Yatırımcılar, mali uçurumun da önlenmesiyle gelişen piyasalarda önümüzdeki seneye pozisyonlarını alıyorlar. Bu yeni anlaşma ABD'nin resesyonu göz ardı etmesinde etkili olacağı için küresel senaryo eskisi kadar kötü olmayacak" dedi.