KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Tokyo Borsası, 4 günlük tatilinin ardından yeniden açıldığı haftanın son gününde yendeki değer kaybının Toyota Motor Corp. gibi ihracatçıların kazanç görünümünü desteklemesi sayesinde yükseldi. Nikkei 225 Endeksi Mart 2011'den bu yana en yüksek kapanışını yapmaya hazırlanıyor.

Japon  yeninin dolar karşısında Temmuz 2010'dan bu yana en düşük seviyesine gerilemesinin ardından Toyota yüzde 4.7 değerlendi. Çin'deki fabrikalara otomasyon ekipmanı sağlayan Fanuc Corp., imalat verisinin dünyanın en büyük ekonomisinin toparlandığı sinyallerini desteklemesi üzerine  yüzde 4.9 primlendi. Japonya'nın en büyük 2 borsasını birleşmesiyle oluşan Japan Exchange Group Inc., işlemlere başlamasıyla sert düşüş kaydetti.

Nikkei 225 Endeksi yüzde 2.6 kazançla 10,663.08 puana, Topix Endeksi de yüzde 2.9 artışla 884.33 puana yükseldi. Japon piyasaları bu yılın ilk işlemlerine bugün başladı ve ABD Kongresi'nin 600 milyar dolarlık otomatik vergi artışları ve harcama kesintilerini önleyen tüzüğü onaylamasının ardından diğer Asya piyasalarında görülen ralliyi yeni yakalıyor.

Mali uçurumda en kötü senaryonun önlendiğini ve piyasanın da rahatladığını belirten Tokyo'daki Nomura Securities Co.'nun kıdemli stratejistlerinden Juichi Wako, şirketlerin bu çeyrekteki döviz kurlarına göre ayarlamalarını yaptığını, o nedenle yendeki zayıflamanın sağlayacağı kazançların hemen görülmeyeceğini, ancak önümüzdeki çeyrek için yatırımcıların oldukça iyi olacağını söyledi.

Japon yeni, dolar karşısında 2.5 yılın en düşük seviyesine gerileyerek bu haftayı yüzde 2 aşağıda tamamlamaya hazırlanıyor. Yen, 8 haftadır dolar karşısında değer kaybediyor. Yen, Japonya Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Kiyohiko Nishimura'nın konuşması öncesinde geri adım attı.

Advertisement