KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de işverenler Aralık ayında bir önceki ayla yaklaşık olarak aynı oranda istihdam yaratırken, işsizlik oranı son 4 yılın en düşük seviyesinde kaldı ve politikacıların bütçe anlaşmasına ulaşırken yaşadıkları zorluklara rağmen ABD istihdam sektöründe istikrarlı kazancın devam ettiğini gösterdi.

ABD Çalışma Bakanlığı'ndan bugün yapılan açıklamaya göre Kasım ayı istihdam oranı 161,000'e yukarı yönlü revize edilirken, geçtiğimiz Aralık ayında istihdam 155,000 arttı. Bloomberg anketine katılan 82 ekonomistin tahmin medyanı ise 152,000 olarak gerçekleşti. İşsizlik oranı yüzde 7.8'de kalırken, Aralık 2008'den bu yana en düşük seviyede seyretti.

İyileşen istihdam, çalışma saatleri ve maaşlar Macy's Inc. ve Gap Inc. gibi perakendecilerin satışlarına katkıda bulunurken, bu firmaların Aralık ayı satışları analistlerin beklentilerinin üzerinde gerçekleşti. İstihdam sektöründe daha büyük iyileşmelerin, yasa yapıcıların bütçe açığı konusunda anlaşmaya varmasının ardından gerçekleşebilir.

Societe Generale New York kıdemli ABD ekonomisti Brian Jones, "İstihdam piyasası toparlanmaya devam ediyor. Mali uçurumun engellenebilmesi, istihdam büyümesi için olumlu olacaktır ve sektör bu yıl da büyümeye devam edecektir" diye konuştu.

Bloomberg anket tahminleri 80,000 ve 305,000'lik artışlar arasında değişiklik gösterirken, bir önceki ayın rakamları üzerinde yapılan revizyonlar sonucu 14,000 daha fazla istihdam sağlandığı belirlendi.

Advertisement