Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) İcra Kurulu Başkanı Rona Yırcalı 2013 için İngiltere'nin yüzde 2,5 büyüme öngörüsünün yüzde 1,2'ye indirildiğini belirterek, ''AB bölgesinde bu yıl yüzde 1,5 civarında olmasına iyimser bakılıyor. Bunlara bakarsanız bizim yüzde 4-5'lik büyüme iyidir diye düşünüyorum'' dedi.

Yırcalı, 2012 yılının Türkiye adına iyi gelişmelerle geride kaldığını belirterek, bütün dünya ekonomik konjonktüründeki zorluklara rağmen ülke ihracatının 135 milyardan 152 milyar dolara seviyelerine çıktığını söyledi.

Enflasyonun yüzde 6,16 olarak ilan edildiğini, faizlerin düştüğünü dile getiren Yırcalı, ''İşsizliğimizi azalıyor. Çift haneli rakamların altına düştük. Çift haneli enflasyonlardan, tek haneye geldik. 29 yılın en düşük enflasyonunu yaşadık ki bu çok önemlidir'' diye konuştu.

Büyüme rakamlarının diğer ülkelerle karşılaştırıldığında çok iyi noktalarda olduğunu vurgulayan Yırcalı, şöyle devam etti:

''Bizim ihtiyacımıza göre aslında yüzde 7'nin altına inmememiz gerekiyor. Bugün nüfusumuz ve her yıl işsize istihdam sağlama açısından yüzde 7'nin altında büyüme bize yetmiyor. 2012'deki büyüme oranımız yüzde 4 bekleniyor. Bu yıl ise yüzde 4-5 arasında tahmin ediliyor. İngiltere'de 2012 için yüzde 0,8 büyüme öngörülürken yüzde 0,1'e çekildi. 2013'e bakarsanız İngiltere'de yüzde 2,5 öngörüsü de yüzde 1,2'ye indirildi. ABD biraz daha fazla hareketli hale geldi ama aşağı yukarı bu civarlarda bekleniyor. AB bölgesinde bu yıl yüzde 1,5 civarında olmasına iyimser bakılıyor. Bunlara bakarsanız bizim yüzde 4-5'lik büyüme iyidir diye düşünüyorum.''

Yunanistan ve İspanya'da çok fazla olmakla birlikte AB'deki işsizlik ortalamasının yüzde 12'lere çıktığına dikkati çeken Yırcalı, Türkiye'de bu oranın yüzde 10'un altına düşürülmesinin büyük başarı olduğunu anlattı.

Yırcalı, turizmde Türkiye'nin en fazla tercih edilen 7. ülke haline geldiğini belirterek, ülkeye gelen turist sayısının da bıraktığı gelirin de giderek arttığını söyledi.



-''Son 10 yılda OECD ülkeleri arasında en fazla büyüyen ekonomi olduk''

Türkiye'nin bugün dünyanın 16. büyük ekonomisi olduğunu vurgulayan Yırcalı, şunları kaydetti:

''Bunun da yukarıya doğru çıkacağına inanıyorum. Son 10 yılda OECD ülkeleri arasında en fazla büyüyen ekonomi olduk. OECD ekonomileri dünyanın önünde olan ekonomilerdir. Bunun yanında büyümemizi devamlı olarak sürdürdüğümüz 25. çeyrek oldu, kesintisiz gidiyoruz. Bu veriler, 2013'ün daha iyi olacağını gösteriyor. Türkiye, siyasi istikrarını devam ettiren ekonomik büyümesini sürdüren bir ülke. Suriye ve Yunanistan'daki zorluklar bize ekonomi olarak olumsuz yansıyor. Suriye bizim için önemli pazar. Sadece ihracat olarak bakmayın orada Türklerin yaptığı yatırımlar da çok olumsuz etkilendi. Yunanistan ve AB ülkelerinin yaşandığı sıkıntı ortada. Bunlara rağmen ihracatı, öngörülerin üzerinde 152 milyar dolara çıkarmak önemli bir başarıdır.''

Yırcalı, Türkiye'nin bulunduğu coğrafyada ve dünyada ekonomik anlamda adından söz ettiren ülke olduğunu belirterek, ''Biz artık, bu bölgede siyasi istikrarı ve ekonomik büyümesi olan bir ada haline geldik. Yalnız bu bölgede değil yurt dışındaki her yerde Türkiye'den övgüyle bahsediliyor. Herkes Türkiye'yi yakından takip ediyor. Böyle bir bölgede bu şartlar altında siyasi istikrarı devam ettirebilmemiz, büyümeyi sürdürebilmemiz, siyasi ve ekonomik bakımdan herkesin gözünü Türkiye'ye çeviriyor. İçinde bulunduğumuz coğrafyada, bölgede, Türkiye'nin desteğini almayan siyasi veya ekonomik projenin uzun süre hayatta kalmasının mevzubahis olmadığı görüyoruz'' dedi.

AB'de sıkıntının 3-4 yıldır sürdüğünü ve devam edeceğini dile getiren Yırcalı, Hükümetin ve DEİK'in 2008'den bu yana yaşanacak sıkıntılara karşı çalışma yaptığını bildirdi.

Yeni pazarlar bulunması noktasında, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere ilgili bakanların son yıllarda büyük çaba harcadığını ifade eden Yırcalı, ''AB'deki, batıdaki kriz devam edecek ve ediyor. Bugün ulaşılan rekor ihracat, Afrika, Asya Pasifik ve Güney Amerika ülkelerine yönelik yeni pazar çalışmalarının sonucudur. 2011 yılında meyvelerini almaya başladık ve bugün 152 milyar doları yakaladık. 2013 yılı için öngörü 160-165 milyar dolara ulaşmak. Bunu da başaracağımıza inanıyorum'' diye konuştu.

AA