Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(17:15'te güncellendi)

ABD hisse senetleri, yatırımcıların dördüncü çeyrek şirket karlarını beklemeleri ile birlikte ikinci günde de düşerken, Avrupa hisse senetleri, Euro Bölgesi'nde ekonomik güven endeksinin beklenenden daha hızlı artmasının ardından gelen kazançlarını geri verdi. Yen ve altın değer kazandı.

Standard & Poor’s 500 (S&P 500) Endeksi, New York saati ile 09:30'da yüzde 0.1 aşağıda seyrederken, Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.2 yükseldi. İşlem hacmi ise bu rapor yazıldığı sırada, 3 aylık ortalamasının yüzde 51 daha üzerindeydi. Yen dolar karşısında, geçen hafta son 2.5 yılın en düşük seviyesini gördükten sonra yüzde 0.4 yükseldi. İsveç kronu, merkez bankasının ekonominin yavaşlamakta olduğunu kaydetmesinin ardından değer kaybetti. ABD Hazine tahvilleri, ilki 32 milyar dolarlık bu haftaki üç iç borçlanma ihalesi öncesi yükseldi. Altın son dört günde ilk kez yukarı yönde hareket etti.

Alcoa Inc. bugün piyasa kapanışından sonra kar rakamını açıklayarak dördüncü çeyrek bilanço dönemini gayrıresmi olarak başlatacak. Euro Bölgesi'nde iş dünyası ve tüketicilerin beklentilerini yansıtan ekonomik güven endeksi, Kasım ayındaki seviyesi olan 85.7'den Aralık ayında 87 seviyesine yükseldi. Bloomberg News'un anketine katılan 24 ekonomistin tahminlerinin medyanına göre, bu verinin 86.3 seviyesine yükselmesi bekleniyordu. ABD'nin en büyük aluminyum üreticisi Japonya Maliye Bakanı Taro Aso, Japonya'nın yeni düşürmek için Avrupa İstikrar Meknaizması (ESM) tahvillerini satın alacağını açıkladı, ancak doğrudan euro alımı konusunda bir işaret vermedi.

Paris'te Montaigne Capital fon yöneticisi Arnaud Scarpaci, "2013 yılı için iyimserim," dedi ve "Hisse fiyatları geride kalmış çok sayıda mükemmel şirket var. ABD kar rakamlarını izleyeceğiz. Üçüncü çeyrekte, çok fazla hayalkırıklığı bekliyorduk, ancak hiçbiri olmadı" şeklinde yorumda bulundu.

New York'ta Wells Fargo Advantage Funds şef hisse senedi stratejisti John Manley, "Karların açıklanmasını bekliyoruz," dedi ve "Değerlemeler aşırı seviyelerde olmaktan uzak. Oldukça güçlü bir ralli vardı. Şimdi piyasa kendini düzeltiyor" değerlendirmesinde bulundu.

S&P 500 Endeksi geçen hafta son beş yılın en yüksek seviyesine çıkmasının ardından düşüşünü ikinci güne de taşıdı. Bloomberg tarafından derlenen verilere göre, S&P 500 Endeksi'ndeki şirketlerin karları dördüncü çeyrekte ortalama yüzde 2.9 büyüdü. Finans şirketleri dışarıda tutulduğunda, karlar yüzde 0.5 arttı.

(17:15'te güncellendi)