Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Almanya'da ihracat Kasım ayında, borç krizinin Euro Bölgesi talebini düşürmesinin ardından ekonomistlerin beklediğinden daha hızlı bir düşüş gösterdi.

İş gününe ve mevsimsel dalgalanmalara göre düzeltilmiş ihracat, Ekim ayındaki beklenmedik yüzde 0.2'lik artışın ardından Kasım ayında yüzde 3.4 düştü. Bu, bir yılı aşkın sürenin en keskin düşüşünü işaret ediyor. Bloomberg News'un anketine katılan 9 ekonomistin tahminlerinin medyanına göre, ihracatın yüzde 0.5 düşmesi bekleniyordu. İthalat ise Kasım ayında önceki aya göre yüzde 3.7 geriledi.

17 üyeli Euro Bölgesi'nde Alman mallarına yönelik zayıf talep Alman ekonomisini olumsuz etkiliyor. Bundesbank, geçen ay yaptığı değerlendirmede, Almanya ekonomisinin dördüncü çeyrekte daralabileceği uyarısında bulunmuştu. Ancak öte yandan, dün Sentix'in açıkladığı Euro Bölgesi yatırımcı güveni Ocak ayında son 1.5 yılın en yüksek seviyesine çıktı. Bu veri bölgedeki krizin gevşemeye başlamış olabileceğini işaret ediyor.

Londra'da Standard Chartered Bank Avrupa araştırma müdürü Sarah Hewin, "Büyük sorun, komşu ekonomilerdeki düşük talep ve Kasım ayı, diğer Euro Bölgesi ülkelerinde oldukça zayıf aktivite seviyesine tanıklık etti," dedi ve "Olumlu cephede ise, Alman ekonomisinin önümüzdeki çeyreklerde yukarı yönde hareket etmesini bekliyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Almanya'da dış ticaret fazlası, Ekim ayındaki 15.7 milyar eurodan Kasım ayında 17.0 milyar euroya genişledi. Cari işlemler fazlası ise 13.2 milyar eurodan 15.3 milyar euroya yükseldi.