Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Hafta başında yurt dışı piyasalarda etkili olan kar satışlarının, haftanın ortasında yerini tepki alımlarına bıraktığı gözlemleniyor. Bugün Avrupa cephesinde Almanya Sanayi üretimi ve beraberinde 5 yıllık tahvil ihracı gündemde. Hafta genelinde yurt içinde Cuma günü açıklanacak Cari açık ve yarınki ECB faiz kararı ön plana çıkıyor.Öte yandan, ABD'de dün Alcoa ile başlayan dördüncü çeyrek kar sezonu da dikkatleri çekiyor.

Hazine dün BNP Paribas, Deutsche Bank ve Goldman Sachs i yetkilendirdiğini açıklamasının ardından, bugün 2023 vadeli eurobond ihracında 1,5 milyar satış gerçekleştirdi. İhraç bugüne kadar Hazine’nin dolar piyasasında yaptığı en düşük maliyetli ihraç olarak gerçekleşti. Tahvil ihracının yatırımcıya getirisi ise % 3,47 olarak gerçekleşti. Tahvil ihracına talep yoğundu, toplam 23 farklı ülkeden 180 üzerinde yatırımcı 2 kat talep gösterdi. Talep gösteren yatırımcıların coğrafi dağılımına bakıldığında; % 45’inin ABD’den, % 33’ünün Avrupa’dan, %20’sinin Türkiye’den, % 2'sinin ise diğer ülkelerden olduğu gözlemleniyor.

Gösterge tahvil %6’nın altında

Hazine ihalelerine gelen yüksek talebin devamında gösterge tahvil faizinde geri çekilme sürüyor. Güne % 5.98 bileşik seviyesinden başlayan yeni gösterge faizde sabah saatlerinde en düşük % 5.94 bileşik seviyesi görüldü.

İMKB 100’ün 80 bin çabası

Yurt dışı hisse senedi piyasalarının pozitif görünümünün beraberinde İMKB 100 güne alıcılı başladı. Endeks saat 12:57 sularında ise 80 bin seviyesinin hemen üzerindeydi. Bankacılık endeksi % 0.67 aşağıdayken, Sigortacılık endeksindeki %1’e yakın primler dikkat çekici.

ECB faiz kararı öncesi Euro/Dolar ’da yatay eğilim

Euro/dolar paritesi Japonya’nın ESM tahvillerinden alabileceği haberiyle destek bulurken, yarınki ECB toplantısı öncesi yatay seyir hakim . Parite saat 13:00 ‘de 1.3063’ten işlem görüyordu. Dolar/TL güne 1.7780 seviyesinden başladı. Saat 11:35’te ise 1.7783 seviyesinden işlem görüyordu. Sepet kurda ise 2.05’in hemen altında, 2,0498 düzeyindeyiz.

Akbank Hazine Döviz İşlemleri Yöneticisi Emir Baruh, ECB faiz kararı öncesi euro/dolar paritesini ve bunun TL’ye yansımasını şöyle yorumladı; "Euro/dolar’a baktığımızda ECB toplantısı öncesi 1.30-1.33 gibi bir banda oturmuş gibi gözüküyor. ECB’den gelebilecek herhangi bir faiz indirimi veya önceki toplantıda bahsedilen negatif mevduat faizi şeklinde bir karar görülmesi durumunda, euro/dolar’ın satış yemesi muhtemel. Ancak böyle bir fiyatlama yok sadece tedirginliği var. Euro/dolar 2 seferdir 1.3310’dan döndü, orta vadede bir tepe oluştu. Arkasından da 1.3120’leri kırmıştık geçen hafta, bu da önemli bir seviyeydi. Aşağıda 1.2980’de bir destek seviyesi var. Bu destek seviyesinin kırılması durumunda 1.25’leri görmemiz mümkün. Bunun TL üstünde de etkisi oluyor. Son dönemde euro ve gelişmekte olan ülke kurları arasındaki korelasyonda azalma var. Ne zaman euro/dolar aşağı gidiyor, sepet ve Euro/TL aşağı gidiyor. Son 1 haftadır TL’ye, Amerikan tahvil tedirginliği günü dışında giriş gözlemliyoruz. Bunu önümüzdeki dönemde beklemek muhtemel görünüyor. Bunda hem TL’nin önümüzdeki yıl olumlu görünümü, MB’nin faizlerde temkinli davranışı etkili oluyor. Dolar/TL’de dün 1.7745 ‘i test ettik. Yukarıda 1.79 ve 1.7950 kuvvetli seviyeler."

BloombergHT Araştırma Bölümü

Ayşe İyigündoğdu

(aiyigundogdu@bloomberg.net)