Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'li toptancıların ellerindeki stoklar Kasım ayında şirketlerin artan talebi karşılamaya çalışmasıyla beklenenden daha fazla yükseldi.

Stoklarda Kasım ayında yaşanan yüzde 0.6'lık yükseliş, Ekim ayındaki yüzde 0.3'lük artışı takip etti. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin tahmin medyanı yüzde 0.2'lik artışa işaret etti. Satışlar, otomobile olan talebin Sandy'den kaynaklanan bir düşüşün ardından toparlanmasıyla yüzde 2.3 yükselerek Mart ayından bu yana en büyük çıkışı sergiledi.

Satın alımlarda yaşanan artış, perakendecilerin elinde 1.19 ay yetecek kadar stok bıraktı ve Mayıs ayından bu yana en düşük oranı tutturdu. Küresel ekonomide yakalanacak bir istikrar ve ABD bütçe konularında yaşanacak netleşmelerin talebi artırarak firma siparişlerini yükselteceği konuşuluyor.

New York'ta bulunan Societe Generale kıdemli ABD ekonomisti Brian Jones, "Geçtiğimiz yılın son iki ayındaki satışlara bakarsanız, bu iyi bir şeydi. İyi bir yıl sonu olacağı tahminiyle beraber stoklar ve otomobil siparişleri artmıştı" dedi.

Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin tahminleri yüzde 0.4'lük düşüş ile yüzde 0.9'luk artış arasında gerçekleşti.

Bugün açıklanan bir başka rapor ise öncül işsizlik başvurusu verilerinin geçtiğimiz hafta 367,000'den 371,000'e çıktığını gösterdi.