Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Güney Kore Merkez Bankası Ekim'deki 25 baz puanlık faiz indiriminin ardından üçüncü ayında da faizi değiştirmedi ve yüzde 2.75'te bıraktı. Bloomberg anketine katılan 14 ekonomistin 13'ü kararı öngörürken, yalnızca biri faiz indirimi tahmininde bulunmuştu.

Merkez bankasının faiz kararı, ülkenin yeni başkanı Park Geun Hye'nin hükümetinin  toparlanmayı desteklemek üzere yılın ilk yarısında bütçenin yüzde 72'sini (201 milyar dolar) harcama planlarını açıklamasının ardından geldi. Won geçtiğimiz yıl Japon yeni karşısında yüzde 27 yükselerek, rekor seviyede hanehalkı borcu ve Avrupa'daki borç krizi sıkıntılarıyla boğuşan Asya'nın 4. büyük ekonomisindeki zorluklara bir yenisini daha ekledi.

Wonun ihracatı aşağı çekmesi ve hanehalkı borcunun yerel talep üzerinde baskı oluşturmasından ötürü ekonominin hâlâ daha fazla politika desteğine ihtiyacı olduğunu savunan Shinhan Investment Corp.'un ekonomistlerinden Lee Sung Kwon, merkez bankasından Şubat ya da Mart'ta faiz indirimi beklediğini ifade etti.

Geçtiğimiz yıl 16 önemli para birimi arasında en iyi performansa sahip olan Güney Kore wonu bugün Seul saati ile 9.37 itibariyle dolar karşısında yüzde 0.2 yukarıda 1,057.80 seviyesinden işlem görüyor.